SAS kræver gennemsigtighed i askesagen

SAS møder op til formiddagens møde med Trafikministeren med ønske om klarhed om grundlaget for beslutningen om flyveforbud. Det er rimeligt at diskutere om tingene er foregået på en hensigtsmæssig måde, siger SAS.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS møder op til formiddagens møde med Trafikministeren i Industrien Hus kl. 9.30 med ønske om større klarhed om grundlaget for, at myndighederne de seneste dag har valgt at lukke lufthavne på stribe.

Samtidig bakker selskabet op om Cimber Airs ønske om, at se på de nuværende regler for, hvornår flyselskaber skal betale regningen for passagere, der er strandede på grund af lufthavnslukninger.

"Vi synes, at den her situation er så usædvanlig, og har rejst så mange spørgsmål, at vi allerede nu bør drøfte konskvenserne," siger kommunikationschef i SAS, Mikkel Thrane.

"Da man udformede reglerne for hvem, der betaler i en force majeur-situation, havde man ikke tænkt, at man ville stå i den her situation. Derfor mener vi, at man blive nødt til at tage reglerne op til fornyet overvejelse," siger Mikkel Thrane.

SAS har dog ikke taget stilling til, om de mener, at det offentlige skal betale regningen for de strandede passagerer.

"Vi overholder de gældende regler, og gør alt hvad vi kan for at tage os god af vores passagerer," siger Mikkel Thrane.

Til gengæld stiller SAS sig op i koret af flyselskaber, der undrer sig over, hvordan myndighederne er kommet frem til, at flytrafikken skal indstilles på grund af askeskyen.

"Vi overholder naturligvis myndighedernes sikkerhedsanvisninger. Flysikkerheden kommer først. Men vi mener, at det er rimeligt at diskutere om tingene er foregået på en hensigtsmæssig måde. Vi så gerne, at der kom en større gennemsigtighed og større viden om grundlaget for at træffe beslutningerne om flyforbud i denne situation. Jeg tror, der er tale om en situation, som er kommet bag på alle, både vulkanister, myndigheder og flyselskaber," siger Mikkel Thrane.

SAS er dog ikke - som en række andre flyselskaber - gået så vidt som til at gennemføre testflyvninger i et forsøg på at overbevise myndighederne om, at det er ganske ufarligt at flyve gennem askeskyen.

"Det kan vi ikke gør, da vi jo har flyveforbud. Men vi synes, at det er meget spændende, at se, hvad flyene egentlig kan i denne situation, og hvad fabrikkerne siger," siger SAS' kommunikationschef.