SAS køber fly for 14 milliarder kr.

Luftfartsselskabet bekræfter købet af 30 Airbus A320Neo-fly og har option på yderligere 11.

Foto: Airbus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flyselskabet forventer at få det første fly leveret i anden halvdel af 2016 - og det sidste i sidste fly i 2019.

Flyene bliver en tiltrængt fornyelse til SAS' aldrende flyflåde.

”Denne ordre på de kommende og nye Airbus 320 fly er et markant og betydningsfuldt skridt mod harmonisering og fornyelse af vores flyflåde. Valget af denne flytype vil betyde, at vi fra 2016 vil operere med markedets mest miljøvenlige og effektive kort- og mellemdistance fly," siger Göran Jansson, finansdirektør i SAS.

Se billederne: Ups! Her får Airbus stækket vingen

Indtil flyene er klar, vil SAS lease en række Airbus320-fly, der kan erstatte selskabets nuværende og meget gamle MD80-maskiner i København, mens de ældste svenske fly midlertidigt erstattes af leasede Boeing 737NG. Det store nyindkøb skal finansieres med en kombination af leasing og lån.

SAS har ifølge pressemeddelelsen fået en rabat på flyene, der ifølge listeprisen har en værdi af cirka 470 millioner kroner hver - eller i alt 14 milliarder kroner.

De nye fly er mere miljøvenlige end forgængeren. Ifølge SAS vil udskiftningen af et A320-fly med et fly af A329Neo-modellen reducere brændstofforbrug og CO2-udledning med 15 pct. Sammenlignet med MD80 bliver besparelsen hele 20 procent.

Se billederne: Se Boeings og Airbus' nye udfordrere