SAS' kapitalplan løser langt fra alle problemer

Udstedelse af præferenceaktier er en god løsning til at styrke SAS' egenkapital, men det går ud over de nuværende aktionærer og løser ikke SAS' generelle indtjeningsproblem.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Sydbanks SAS-analytiker, Jacob Pedersen, efter at det skandinaviske luftfartsselskab fredag har offentligt detaljerne om styrkelsen af sin egenkapital.

- Vi betragter stadig præferenceaktier og konvertibel gæld som en velgennemtænkt løsning på SAS' egenkapitalproblem. Især fordi en egentlig aktieemission er uden for rækkevidde på grund af statsejerskabet, skriver Jacob Pedersen i en analyse.

Ifølge chefanalytikerens vurdering går kapitaltilførslen til gengæld ud over de nuværende aktionærer, der nu må se mindst 200 mio. skr. i årlige udbytter til ejerne af de udstedte præferenceaktier. Efter fire år vil udbyttet stige 20 mio. skr. om året, til det når 300 mio. skr.

- Til gengæld er et vægtigt positivt argument for SAS-investorer, at kapitaltilførslen nedbringer gæld og forbedrer SAS' muligheder for at skabe sin egen fremtid, vurderer Jacob Pedersen, der dog konstaterer, at en bedre fremtid kræver mere end ny kapital:

- Det kræver en yderligere kraftfuld indtjeningsforbedring inden for kort tid, og med det aktuelle, hårde konkurrencepres kan det efter vores vurdering blive svært at levere. De seneste måneders dystre trafiktal øger efter vores vurdering usikkerheden om SAS' indtjeningspotentiale væsentligt.

SAS udbyder i første omgang 4 mio. præferenceaktier, som forventes at nå Københavns Fondsbørs 7. marts. Bestyrelsen kan desuden vælge at øge udbuddet af præferenceaktier til 7 mio.

Sydbank fastholder sin anbefaling "sælg" efter offentliggørelsen.

/ritzau/FINANS