SAS forhandler søndag med strejkende svenske piloter

SAS håber på aftale, så de svenske piloter genoptager arbejdet. Endnu ingen information om aflysninger mandag.

SAS håber på aftale, så de svenske piloter genoptager arbejdet. Endnu ingen information om aflysninger mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKAEL FRITZON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS og deres svenske piloter sidder søndag aften ved forhandlingsbordet for at få landet en ny overenskomst.

Det oplyser SAS' pressechef i Danmark, Mariam Skovfoged. Det er SAS, den svenske pilotforening (SPF) og den svenske pendant til Forligsinstitutionen, Medlingsinstitutet, der mødes.

»Lige nu er der forhandlinger i gang, og vi håber selvfølgelig at kunne få en aftale med de svenske piloter, så der ikke er flere passagerer, der bliver berørt af strejken.«

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få en aftale i hus. Vi synes, vores passagerer er i en ærgerlig situation, og derfor ønsker vi selvfølgelig at få en afslutning på det.«

Flyselskabet har søndag måttet aflyse 220 afgange, fordi forhandlingerne er gået i hårdknude. Også trafikken til og fra Københavns Lufthavn har været ramt af strejken, hvor 12 returflyvninger er blevet aflyst søndag.

Det vides dog ikke på nuværende tidspunkt, hvor tæt piloterne og SAS er på at finde en løsning, og hvorvidt det vil påvirke flyvninger mandag.

Dog skriver det svenske medie SVT, at det vil berøre 27.000 passagerer mandag, hvis der ikke en findes en løsning.

Ifølge Mariam Skovfoged er det begrænset, hvor meget strejken indtil videre har påvirket den danske flytrafik.

»I Sverige har det ramt omkring 26.000 passagerer, mens det i Danmark har ramt omkring 3000 passagerer,« siger hun.

Det er i alt 400 piloter, der nedlagde arbejdet fredag aften, og det er især spørgsmålet om løn, som de to parter er uenige om.

Torsdag undgik flyselskabet en strejke i Norge, hvor 430 piloter havde gjort klar til at blive på jorden. Her nåede man til enighed efter lange forhandlinger.

»Vi håber selvfølgelig, at det samme bliver tilfældet med de svenske piloter, så de kan komme tilbage til arbejdet,« siger Mariam Skovfoged.

Det er piloterne på de kortere flyvninger, der strejker, og det betyder, at det er indenrigsflyvninger og afgange til det øvrige Europa, der bliver ramt af strejken.

Længere flyvninger fra Arlanda-lufthavnen ved Stockholm til Asien og USA er ikke påvirket af strejken.

Sidste år indgik SAS en toårig aftale med sine danske piloter.