SAS flyver med mindre underskud end ventet og fastholder forventningerne

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS har mindre underskud, end flere analytikere havde ventet. De første seks måneder af selskabets regnskabsår er dog røde, men SAS regner stadig med overskud for året.

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS har i dag offentliggjort sit regnskab for selskabets andet kvartal. SAS kører med skævt regnskabsår, der løber fra november til oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det netop offentliggjorte regnskab fra SAS er både en god og en dårlig nyhed for det skandinaviske luftfartsselskab. SAS har godt gang i salget af billetter, er blevet bedre til at fylde flyene og rider generelt med på den vækst-trend, som lige nu hersker i luftfartsbranchen. Desværre lider SAS lige så meget under et tiltagende prispres på deres billetter, og når bundlinjen gøres op vejer det ene desværre tungere end det andet.

Således har SAS i årets andet kvartal haft et underskud før skat på 208 mio SEK., hvilket dog var mindre end Sydbank havde spået. Aktieanalysechef Jacob Pedersen havde regnet med et underskud før skat på 430 mio. SEK. Det er SAS' andet kvartal i streg med røde tal på bundlinjen, og for de første seks måneder af denne regnskabssæson nærmer SAS sig nu en milliard i underskud - mere præcist er underskuddet nu på 876 mio. SEK.

»I særdeleshed på indtægtsiden ser det  bedre ud, end vi havde regnet med. De har i særdeleshed højere trafikindtægter fra nogle af de tilkøb, som kunderne kan lave. Det er også noget af det, som drypper ned på bundlinjen. Regnskabet er med til at styrke mit indtryk af, at de kan lave overskud i år,« siger Jacob Pedersen fra Sydbank.

De første seks måneder dækker perioden fra november til april, hvilket traditionelt er SAS' svageste måneder, og derfor forventer topchef Rickard Gustafson også, at SAS stadig kan levere et overskud for året. På længere sigt skal SAS dog være et selskab i bedre form, og derfor har SAS besluttet sig for at skrue op for sit effektiviseringsprogram, så man nu vil spare tre mia. SEK. mod før 1,5 mia. SEK. De store ekstra-besparelser skal først og fremmest komme fra ændrede aftaler med underleverandører og fagforeninger, skriver SAS i regnskabet.

»De første seks måneder var på linje med vores forventninger, men viste på samme tid at profitabiliteten var utilstrækkelig, og hvor vigtigt det er, at vi implementerer alle initiativerne under det strukturelle program,« siger Rickard Gustafson i regnskabet.

Jacob Pedersen fra Sydbank påpeger, at de lavesthængende frugter i SAS' uendelige besparelsesinitiativer for længst er plukket, men at man kan blive ved med at dreje på de håndtag, som han i forvejen drejer på.

»Man fortsætter trenden med at spare trekvart milliard svenske kroner om året. Det plejer at være tilstrækkeligt til at imødegå prispresset på billetter,« siger Jacob Pedersen.

Af andre nyheder i regnskabet skriver SAS, at man vil skille sit populære loyalitetsprogram EuroBonus ud i et seperat selskab, hvor man vil udvikle nye tilbud til sine kunder. SAS har store forventninger til dette skridt og skriver i sit regnskab, at man forventer at kunne øge sin omsætning fra segmentet betragteligt.