SAS flyver et niveau højere: Sætter rekord under Gustafson

SAS har i årets sidste kvartal taget stikket hjem og cementeret, at flyselskabet er på vej ud af sin krise. Resultatet er det højeste under topchef Richard Gustafson, og SAS venter at klare sig endnu bedre i 2018.

Adm. direktør i SAS, Rickard Gustafson, har netop offentliggjort sit bedste resultat i sin tid i flyselskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Kuren ser ud til at virke i SAS, der netop har udsendt sit årsregnskab før tid, da generalforsamlingen i flyselskabet senere i dag skal stemme om, hvorvidt man vil bemyndige bestyrelsen til at kunne lave en kapitaludvidelse. Og aktionærerne kan passende gå til mødet med et lille smil på læben, for årsregnskabet viser det, som alle allerede lå i kortene: SAS klarer sig bedre end i mange år.

Meddelelsen fra SAS indeholder kun ganske få oplysninger om regnskabet, men kernen i tallene er et overskud før skat på 1,7 mia. SEK, hvilket skal holdes op imod de 1,4 mia. SEK, som SAS har haft i overskud før skat de seneste to år. Og i hovedkontoret i Frösunda ved Stockholm forventer man ikke, at det gode resultat bliver en enlig svale: SAS regner med at præstere et overskud på 1,5–2,0 mia. SEK. i det kommende regnskabsår.

Topchefen i SAS, Rickard Gustafson, har stået i spidsen for en meget stor omstilling af flykoncernen, der har været igennem det ene spareprogram efter det andet. De seneste tre år har SAS givet pæne overskud, hvilket dog kommer oven på en længere periode med direkte livstruende, dårlig økonomi. Set siden 2010 har SAS på trods af de tre års overskud lavet et hul i jorden på 1,2 mia. SEK før skat. Hvis næste år går, som SAS forventer, vil det dermed være ventepunktet, hvor SAS set over indeværende årti går i plus.

SAS' netop udsendte regnskabsmeddelelse indeholder kun ganske få tal, men det ser umiddelbart ud som om, SAS med sit estimat for det kommende regnskabsår overgår analytikernes forventninger. Markedet havde ifølge Ritzau Finans, der citerer det svenske Direkt, regnet med et overskud på 1,47 mia. SEK, men det regner SAS altså med at overgå med sin forventning på 1,5-2,0 mia. SEK før skat. SAS-aktien stiger 7,7 pct. fra markedsåbningen, men SAS-analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, havde forventet endnu mere af SAS.

»Før engangsposter er det en lille smule svagere, end jeg regnede med. Og det viser bare, at selvom det går bedre for SAS, så er det ikke nogen sovepude at være i luftfart,« siger han.

Jacob Pedersen hæfter sig ved, at SAS for første gang i lang tid sætter tal på sine forventninger til det kommende år.

»I den tid, jeg har dækket SAS, kan jeg ikke huske, at man har sat tal på. Det kan give meget god mening i forhold til de investorer, som skal ud at købe SAS-aktier i den målrettede emission, som generalforsamlingen skal tage stilling til i dag,« siger han.

Det er dog ikke sikkert som amen i kirken, at SAS ender med at slå dette års overskud. Selskabet gør opmærksom på en række faktorer, der kan påvirke regnskabet.

»Usikkerheden i makromiljøet vedbliver at være betydelig med høj volatilitet i vekselkurser og brændstofspriser. SAS har afdækket en stor del af det forventede brændstofforbrug og netunderskud i dollar de næste seks måneder. På trods af dette, kan stigende brændstofpriser og en vedblivende, styrket dollar ramme vores resultater negativt,« skriver SAS.