SAS får EU-bøde på halv milliard for priskartel - igen

SAS og en række andre flyselskabet har igen fået smækket bøder i hovedet af EU-Kommissionen for ulovlige prisaftaler.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det skriver EU-Kommissionen i en meddelelse fredag.

Bøderne blev oprindeligt uddelt i 2010, men på grund af procedurefejl blev afgørelsen annulleret. Nu har kommissionens konkurrencekontor, ledet af danske Margrethe Vestager, dog genbehandlet sagen og igen uddelt bøder.

SAS' bøde løber op i 70,2 mio. euro, eller 520 mio. kr. De andre skyldige selskaber tæller blandt andet Air France-KLM, British Airways og Qantas, mens Lufthansa og datterselskabet Swiss er blevet fritaget for bøde, fordi de gjorde kommissionen opmærksom på kartellet. Den største bøde får France-KLM på 310 mio. euro, mens British Airways får en bøde på 104 mio. euro.

Sagen drejer sig om et priskartel på luftfragt i perioden 1999 til 2006, hvor flyselskaberne lavede ulovlige aftaler om niveauet for brændstof- og sikkerhedstillæg.

Kommissionens første afgørelse blev afvist af EU-retten, da den på en række punkter var selvmodsigende, og fordi den gik alt for vidt i forhold til de beviser, der rent faktisk var fundet. Kommissionen skriver dog fredag, at procedurefejlene er rettet.

Efter kendelsen i 2015 valgte SAS at indtægtsføre de 70,2 mio. euro i andet kvartal af regnskabsåret 2015/16, da de tidligere var blevet sat af til eventuel betaling.

På daværende tidspunkt lød det dog også, at muligheden for en ny afgørelse fra EU-Kommissionen var til stede.

SAS oplyste sidste uge, at det efter den oprindelige afgørelse i 2010 sammen med flere af de øvrige flyselskaber i sagen er blevet mødt af krav i en række civile søgsmål i Storbritannien, Holland og Norge.

SAS oplyser i en pressemeddelelse, at man vil appellere kartel-afgørelsen.