SAS er fløjet ud af overlevelseskampen og er klar til nye investeringer

Effektiviseringer og besparelser har givet SAS rum til at investere. Regnskabet for tredje kvartal viser dog, at konkurrencen i luftfartsindustrien fortsat er benhård.

»SAS leverer det, de skal. Vi havde regnet med et resultat før skat og engangsposter på omkring en milliard svenske kroner, og det var det, de leverede. SAS har sparet mere på brændstof, end jeg havde regnet med. Til gengæld har omkostningerne ved personalestrejken, som SAS gør op til 140 millioner, været dyrere for selskabet, end jeg havde troet,« siger Jacob Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I går fremlagde SAS regnskab for tredje kvartal. Regnskabet er det første, efter at selskabet for nyligt kunne fejre halvfjerdsårsfødselsdag, men trods den fremskridende alder, er SAS faktisk i fin form, hvis man tager den voldsomme konkurrencesituation med i ligningen.


I regnskabet kunne SAS blandt andet melde om en betydelig passagerfremgang på 226.000 i forhold til samme periode sidste år.


Samtidig steg omsætningen til 11.133 millioner svenske kroner i forhold til 10.973 millioner svenske kroner i samme periode sidste år. Indtjeningen steg beskedne fem millioner til 1.036 millioner svenske kroner, mens overskudsgraden forblev uændret på 10,4 procent.


»SAS leverer det, de skal. Vi havde regnet med et resultat før skat og engangsposter på omkring en milliard svenske kroner, og det var det, de leverede. SAS har sparet mere på brændstof, end jeg havde regnet med. Til gengæld har omkostningerne ved personalestrejken, som SAS gør op til 140 millioner, været dyrere for selskabet, end jeg havde troet,« siger Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef Sydbank og følger aktien tæt.


Også på børsen tog investorerne positivt imod regnskabet. Aktien startede med at stige to procent, men i løbet af dagen solgte investorerne ud, så aktien endte med et kurstab på to procent til kurs 14,60.

Ude af overlevelseskampen

Ifølge Jacob Pedersen er SAS i dag kommet til et punkt, hvor det ikke længere giver mening at tale om en overlevelseskamp.


Efter flere år med effektiviseringer, besparelser og dertilhørende kampe med medarbejderne, der arbejder på mere lukrative overenskomster end mange af SAS’ konkurrenter, står selskabet i dag stærkere end tidligere.


»SAS står trods alt finansielt stærkt i dag. Nettogælden er negativ, og man har ikke den her gældsbyrde, som man havde tidligere. Derfor er SAS på ingen måde i akutte problemer finansielt. Kampen for SAS handler om at skabe et fornuftigt indtjeningsniveau, der gør, at man kan investere i fremtiden,« siger Jacob Pedersen.


Den balancegang er man helt bevist om i SAS, forklarer selskabets danske koncern­direktør, Lars Sandahl Sørensen:

»Vi fortsætter med at køre aggressivt på med vores effektiviseringsprogrammer og de besparelser, vi har planlagt. Det gør vi for at kunne stå imod det prispres, der er i luftfarts­industrien, og for at kunne fortsætte med at investere,« siger Lars Sandahl Sørensen.


En af de nye investeringer blev præsenteret i går, hvor SAS offentliggjorde, at selskabet vil bruge en halv milliard svenske kroner på at få Europas hurtigste WiFi samt opgradere kabinerne på kort- og mellemdistanceflåden.


Investeringerne skal understøtte SAS’ strategi, der handler om at henvende sig til højfrekvensrejsende, professionelle europæere, der er klar til at betale en merpris for kvalitet.


»Selvforståelsen internt er, at konkurrencen er ekstrem. Vi skal kæmpe virkelig hårdt, men vi er også et innovativt selskab, som i 70 år har haft en tradition for at være på forkant, og hvis der er noget selskab, der har vist forandringshastighed igennem mange år, så er det i hvert fald SAS,« siger Lars Sandahl Sørensen.


Formår det gamle, skandinaviske flyselskab at holde omkostningerne nede, har det en chance for at blive ved med at tjene penge, vurderer Jacob Pedersen:


»Man har skabt en fornuftig struktur, og så har man altså stadig et produkt med flyvninger ind og ud af det nordiske område, som der er efterspørgsel efter, og som kunderne ikke kan finde andre steder,«
siger han.