SAS: Endegyldigt sammenbrud

SAS-ledelsen vil efter sommerferien diktere medarbejderne, hvor der skal spares 1 milliard svenske kroner. Det er konsekvensen af, at SAS mandag opgav at forhandle videre med dem. (Opdateret kl. 14.15)

Foto: Anders Debel Hansen.
Læs mere
Fold sammen
Forhandlinger med 39 fagforeninger kombineret med et tidspres fungerer ikke i praksis.

Det har ledelsen hos SAS konstateret, og mandag satte flyselskabet derfor alle fagforeningerne uden for døren med besked om, at ledelsen efter sommerferien dikterer, hvor der skal spares 1 milliard svenske kroner.

"Vores virksomhed er så kompleks, at det ikke lykkedes at finde en løsning i tide," siger Claus Sonberg, der er kommunikationschef og vicedirektør i SAS.

Mulig fyringsrunde
Direkte adspurgt, om ledelsen så vil komme med et diktat til medarbejderne efter sommerferien, svarer Claus Sonberg:

"Ja, det er det, som vi vil gøre."

Vil det indebære afskedigelser?

"Det kan jeg ikke udelukke," svarer han.

Situationen er meget alvorlig
Han klandrer fagforeningerne for ikke at have været samarbejdsvillige nok. Situationen er alvorlig og tidspresset for stort til, at der kan føres detaljerede forhandlinger med de 39 fagforeninger.

"Fagforeningerne ved udmærket, hvor alvorlig situationen er, og de ved også, at tiden er knap. Nogle af dem har ikke leveret det, de skulle, og andre er kommet med modkrav, som vi ikke kan efterkomme," forklarer Claus Sonberg.

Der er medarbejdergrupper hos SAS, der får en alt for høj løn og samtidig har alt for attraktive pensions- og forsikringsordninger ifølge ledelsen. Det er blandt andet det, der skal gøres noget ved.

Venter nyt først i august
Claus Sonberg kan ikke sætte en dato på, hvornår ledelsen er klar med sin spareplan. Planen er, at den arbejder med den hen over sommerferien, og så skal den op på bestyrelsesmødet i "det tidlige efterår".

Han nævner bestyrelsesmødet i forbindelse med halvårsregnskabet, som offentliggøres den 12, august.