SAS ejer kun 30 fly ud af en samlet flåde på 158

For at frigøre kapital har SAS gennem en årrække blandt andet solgt fly for siden at lease dem tilbage igen, og status i dag er, at luftfartsselskabet ejer 30 fly ud af en aktiv flåde på 158.

SAS. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det skriver branchemediet Check-in.dk.

Mens 30 af de 158 fly altså stadig er ejede af SAS, så er 93 leaset. Herudover bliver samlet 35 fly drevet af fire forskellige eksterne produktionsselskaber, skriver Check-in.dk.

- Vi forsøger altid at opnå de meste fordelagtige finansieringsløsninger.

- De seneste år har leasingmarkedet været meget fordelagtigt, hvilket medførte, at vi for eksempel i forbindelse med finansieringen af de første A320neo valgte at lease flyene, forklarer Björn Tilbell, der er chef for investor relations hos SAS, over for branchemediet.

Ifølge årsrapporten for 2012 havde SAS på det tidspunkt en flåde på 204 fly, hvoraf 97 var ejet af SAS, mens de resterende 107 var leaset.

At det er lykkedes for SAS at reducere antallet af ejede fly fra 97 til 30 skyldes flere forhold. Blandt andet skriver Check-in.dk, at det norske regionale flyselskab Widerøe er blevet solgt, og SAS alene derigennem ejede 32 Bombardier-fly.

Herudover er 21 ældre MD80-fly taget ud af flåden, hvor SAS selv ejede 13 af disse. Endelig har salget af Cimber til irske Cityjet betydet, at 11 ejede Bombardier-fly er blevet frasolgt samtidig med transaktionen.