SAS: "Det er en meget omfattende sag"

SAS-koncernen har i mere end et år vidst, at de europæiske og amerikanske myndigheder har undersøgt anklager om et ulovligt prissamarbejde, hvori en række europæiske flyselskaber, herunder SAS Cargo, angiveligt er indblandet.

Men først torsdag eftermiddag modtog SAS anklageskriftet fra EU-Kommissionen.

- Vi har akkurat modtaget anklagen, så vi har ikke haft tid til at sætte os ind i den. Men det gør vi nu. Så vidt vi forstår, har man mistanke om, at store dele af flybranchen har haft et samarbejde om et særligt pristillæg, siger kommunikationsdirektør i SAS-koncernen Claus Sonberg til RB-Børsen.

Han oplyser, at der i december 2006 var en række raids mod kontorer i en række europæiske flykoncerner, herunder også kontorer i SAS-koncernen. Siden dengang har selskabet haft en intern undersøgelse i gang, men på trods heraf, kan Claus Sonberg endnu ikke sige, om der er hold i anklagerne.

- Undersøgelsen har taget et års tid indtil nu, og det kommer til at vare endnu et års tid cirka. Det er et ganske omfattende materiale, som vi netop har modtaget. Men det er klart, at den interne proces nu bliver intensiveret, siger Claus Sonberg.

SAS har indtil videre alene modtaget anklageskriftet, men efter jul regner SAS med, at de kan få adgang til de adskillige ringbind hos de europæiske konkurrencemydigheder, der danner baggrund for anklagerne.

Det er endnu uklart, hvad det præcis er, SAS bliver anklaget for og i hvilken forbindelse, den ulovlige prisfastsættelse har fundet sted. Men Claus Sonberg henleder dog opmærksomheden på en gammel samarbejdsaftale, som SAS Cargo har haft.

- Der er en samarbejdsaftale mellem SAS Cargo og Lufthansa, der er blevet godkendt af de forskellige myndigheder såvel i USA som i EU tilbage i 1996. Så det må gælde ting, der ligger uden for dette samarbejde, siger Claus Sonberg.

RB-Børsen