SAS: Det er dybt beklageligt

Det er dybt beklageligt, at en verserende personalekonflikt tvinger SAS til at aflyse en stribe fly, siger luftfartsselskabet selv, der samtidig opfordrer personalets fagforening til at genoptage forhandlingerne.

Arkivfoto. 75 SAS-ansatte er ikke mødt på arbejde lørdag morgen. Det betyder flere aflysninger i Københavns Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag brød forhandlinger sammen, fredag nedlagde medarbejdere arbejdet, og lørdag er en lang række SAS-fly parkeret på landingsbanerne i lufthavne rundt omkring i Europa. Det ville være synd at sige, at luftfartselskabet SAS har haft en rigtig god uge, og selskabet beklager da også de mange aflysninger.

»Jeg kan kun beklage rigtig mange gange over for de rejsende, der ikke kommer af sted. Det er selvfølgelig dybt uheldigt,« siger pressechef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen.

Hun oplyser, at selskabet lørdag formiddag har afviklet halvdelen af de planlagte afgange, men at man har været tvunget til at aflyse 20. Det tal ventes at stige i løbet af lørdag. Konflikten udspringer af, at selskabet har meddelt 137 ansatte, at de vil blive overflyttet til det nyerhvervede datterselskab Cimber.

De berørte ansatte frygter, at de vil medføre en dårligere overenskomst. SAS har hidtil kun ville garantere, at de 137 medarbejdere vil beholde deres løn- og arbejdsvilkår frem til 2017, hvor overenskomsten skal forhandles på ny. Fredag afholdt CAU, kabinepersonalets fagforening, et medlemsmøde, der udviklede sig til et fagligt møde, hvorefter kabinepersonalet nedlagde arbejdet.

Det opfatter SAS som en overenskomststridig strejke, og af samme grund har selskabet vanskeligt ved at spå om, hvornår arbejdet bliver genoptaget.

»Vi kan ikke sige, hvor længe det vil vare eller hvor mange, der har tænkt sig at følge samme spor. Vi har bedt foreningen (CAU, red.) om at sikre, at medarbejderne kommer til i arbejde, som de har pligt til, og det afventer vi et svar på,« siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Hun oplyser, at det var CAU, der afbrød forhandlingerne sent onsdag aften, og at serven derfor ligger hos fagforeningen, som hun opfordrer til at »komme tilbage til forhandlingerne«.

De berørte passagerer vil enten blive booket til andre afgange eller få refunderet deres billetter, oplyser Trine Kromann-Mikkelsen.