SAS-ansatte raser over ekstraløn til chefer

SAS-ansatte reagerer kraftigt på, at chefer i det kriseramte selskab har fået et halvår års løn ekstra for at blive i selskabet

Foto: Steffen Ortmann
SAS' ansatte reagerer kraftigt på, at chefer i det kriseramte selskab har fået en ekstra halv årsløn for at blive i selskabet. Det skriver norske VG, efter atFinansavisen lørdag skrev om den guldrandede aftale, som nogle ledere var blevet lokket med for at blive i selskabet gennem kriseperioden.

- Det har vakt stærke reaktioner, og sagen vil formentlig eksplodere i Sverige, når den bliver kendt. Vi havde et møde med vores ledelse tirsdag, hvor debekræftede, at "en håndfuld nøglepersoner har fået nye kontrakter med højere lønninger", siger tillidsmand Stig Lundsbakken, der er talsmand for den norskeunderafdeling Verkstedsklubben, der organiserer 1150 norske SAS-ansatte, til norske VG.

Ifølge Finansavisens historie fra lørdag drejer det sig om 15 ledere i SAS, der har fået lønstigninger på den ene eller den anden måde, og det, mener StigLundsbakken, er et eklatant tegn på manglende dømmekraft fra ledelsens side.

- Vi kræver at få at vide, hvem det drejer sig om. Ikke mindst, hvem der har vedtaget, at nogen skal have så mange penge, mens andre må skære ned eller gå. Hidtil har ledelsen nægtet at give os den information, men vi kan ikke fortsætte dialogen med ledere, der opfører sig sådan, siger han til norske VG.

Direkte adspurgt mener Stig Lundsbakken endda, at de, som har besluttet at give tillæggene, skal gå af. Hos Verkstedsklubbens moderorganisation -Fellesforbundet - er der fuld støtte til Stig Lundsbakkens vredesudbrud.

Mens de ansatte måtte acceptere lavere løn eller en fyreseddel, så fik en gruppe særligt udvalgte i SAS en bonus for at blive i luftfartsselskabet gennem krisen. Det bekræfter pressechef i SAS Trine Kromann-Mikkelsen over for Ritzau.

Det drejer sig om nøglemedarbejdere fordelt i Norge, Sverige og Danmark, siger Trine Kromann-Mikkelsen, som dog ikke vil sætte antal på eller udtale sig om,hvor mange penge de har fået.

- Forklaringen er, at vi skulle gennemføre det her større arbejde med besparelser og omstruktureringer, og vi var nødt til at fastholde noglenøglemedarbejdere med kompetencer, som vi er afhængige af, siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Det drejer sig ifølge pressechefen for eksempel om medarbejdere, som stod over for at miste deres arbejde i forbindelse med centraliseringer i SAS, men som var nødvendige at fastholde i en overgangsperiode.

- Et eksempel kunne være, at vi har en central enhed i Danmark, som planlægger og overvåger vores flyvninger. Den enhed skal centraliseres til Stockholm, siger Trine Kromann-Mikkelsen til Ritzau.

- Der sidder nogle nøglemedarbejdere, som er nødvendige at fastholde for at centralisere enheden, tilføjer hun.