SAS-ansatte flygter: Vil hellere arbejde i Norwegian

Flygiganten har ikke bare problemer med punktlighed, SAS har også et kæmpe personaleproblem ifølge ny undersøgelse lavet af fagforeningen CAU.

Engang var titlen som stewardesse i SAS et drømmejob - i dag vil en stor del af personalet hellere arbejde for konkurrenten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smilende servicerer de alle de mange passagerer, der dagligt tager turen over skyerne på arbejde, til konference og på ferie. Men bag smilene gemmer sig en frygt for at miste jobbet - et job over halvdelen af de kabineansatte i SAS alligevel ikke er tilfredse med.

Faktisk er utilfredsheden så stor, at halvdelen af de adspurgte i en ny undersøgelse lavet af fagforeningen CAU, Cabin Attendants Union, ser konkurrenten Norwegian som en mere attraktiv arbejdsplads.

»Jeg havde ikke forventet, der var så store problemer, men jeg var godt klar over, at der har været en del frustration, siden vi indgik overenskomsten i november. Men at tre ud af fire siger, at de har problemer med den måde ledelsen er på, dét er voldsomt,« siger formand for CAU Helge Thuesen.

Undersøgelsen viser nemlig også, at hele 75 procent af de kabineansatte mener, at arbejdstiden er et problem, og halvdelen har ikke tillid til, at ledelsen vil løse de udfordringer, de har på hverken kort eller lang sigt. Derfor ser koncernen allerede nu, at de kabineansatte flygter.

»De forlader SAS allerede nu. Folk siger op uden at have et sikkerhedsnet,« siger Helge Thuesen og tilføjer:

»Hvis SAS skal overleve skal der være en tillid, en tolerance og en gensidig respekt, og hvis der ikke er det, så går det galt.«

SAS, som endnu ikke har modtaget undersøgelsen, lægger dog vægt på at ledelsen tager fagforeningens resultater alvorligt, men at de nye overenskomster fra november stadig skal falde helt på plads.

»Overenskomsterne lå som en del af vores tvingende nødvendige strategiplan, hvilket betyder, at vores medarbejdere - ikke kun de kabineansatte, men medarbejderne generelt - får forandrede vilkår. De er nødvendige, men det betyder ikke, de bliver mindre svære,« siger Henriette Fenger Ellekrog, HR-direktør i SAS og tilføjer:

»Vi har fra ledelsens side stor fokus på forandringerne, og vi har også iværksat forskellige tiltag, også i dialog med vores faglige organisationer for at se på metoder, som måske kan gøre, at nogle af de her ændringer kan slå lidt mindre hårdt.«

Oveni at selskabet i foråret mistede pladsen som nummer ét på punktlighed, kører der nemlig i øjeblikket over 70 sager om aftalebrud. De 50 er blevet indberettet efter november, da SAS og de kabineansatte indgik en overenskomst, som CAU ikke mener, de havde den store indflydelse på.

»Vi blev med kniven for struben tvunget til at skrive under. De konsekvenser, vi sagde, kunne blive et problem, de er et problem nu. Vi står i en situation værre, end den vi havde frygtet, da vi lavede aftalen,« siger Helge Thuesen.

Han mener dog ikke, at den manglende trivsel vil føre til en strejke, men det er på grund af frygt og ikke vilje. Han fortæller om trusler og skræmte medarbejdere, der er bange for deres arbejdsgivere.

»Management by fear lever i bedste velgående i SAS,« siger Helge Thuesen.

Han retter stærk kritik mod en ledelse, som i hans øjne skyder dialoger og aftaler på ubestemt tid med undskyldninger lige fra tåge til strejker andetsteds, og som standser udviklingen mod en bedre intern forståelse. Men i HR forsøger de at finde en løsning.

»Vi forsøger faktisk at komme i en dialog med medarbejderne for, ikke kun at tale med dem om de her ændringer, men også hvorfor de er nødvendige og for at finde ud af, om der er nogle af de ting, som vi kan arbejde med at få til at falde bedre ud, « siger Henriette Fenger Ellekrog og tilføjer:

»Vi skal jo også vænne os til at bruge de nye overenskomster.«