SAS anklager fagforbund for spekulation i statsstøtte

Krigen mellem SAS-ledelsen og fagforbundene udvikler sig. SAS-formand Fritz Schur beskylder nu fagforbundene for at spekulere i statsstøtte.

Foto: Scanpix Sweden
Anklagen er hård. Fagforbundene i det kriseramte flyselskab SAS er ligeglade med om flyselskabet giver underskud og de er ikke interesserede i at finde de nødvendige besparelser. De er nemlig kun ude på én ting: at få ejerne – de skandinaviske regeringer – til at kaste en redningskrans ud i form af en milliardstor statsstøtte.

Sådan lyder den usædvanligt hårde anklage fra SAS-formand Fritz H. Schur ifølge Politiken. SAS er i forvejen dybt inde i en konflikt mellem ledelsen og de mere end 20.000 ansatte.

”Når jeg har haft individuelle samtaler med repræsentanter for faggrupperne, så er jeg blevet opfordret til at droppe spareplanerne med det argument, at politikerne nok skulle komme med hjælpe,” siger formanden til avisen.

”Repræsentanterne fra faggrupperne har direkte sagt til mig: Lad nu være med det her, Fritz. Lad det bare gå dårligere for SAS, for du ved jo nok, at politikerne nok skal komme med flere penge. Går det tilstrækkeligt dårligt, så skal regeringerne nok komme os til undsætning. Det viser noget om fagforeningernes indstilling,” siger Fritz H. Schur, der ikke sætter præcis afsender på opfordringen.

Dyre hoteller
SAS fremlagde onsdag et halvårsregnskab, der viste underskud på 750 millioner kroner i årets andet kvartal. Samtidig kom et krav om en lønnedgang på 10-20 procent, hvilket har sat gang i krigen mellem ledelse og fagforbund.

”Hvis der rent faktisk var politikere, der ville smide ny kapital ind i SAS, så ville jeg være en dårlig formand, hvis jeg sagde nej. Men forestiller man sig virkelig det? Vil man virkelig lade de skandinaviske skatteydere fortsætte med at betale for SAS` underskud, for at vores ansatte skal bo på for dyre hoteller og have højere løn end konkurrenternes? Det tror jeg ikke,” siger Fritz H. Schur til Politiken.

Et sygdomstegn
Luftfartfunktionærernes formand Nicholas E. Fischer er rystet over formandens anklage og svarer igen med, at han ”respekterer ledelsens ret til at lede”.

”Men siden 2001 har den stået på besparelse efter besparelse. Ledelsen har ikke lyttet til medarbejderne. Forslagskassen, hvor medarbejderne kunne komme med forslag til indtægter, bedre rettigheder og så videre, er blevet nedlagt for mange år siden. Det er et sygdomstegn, når ledelsen ikke vil lytte,” siger han, og fortsætter:

”Jeg kender ikke en eneste tillidsrepræsentant – mig selv inklusive – der ville sige, at vi skulle vente på, at staten reddede os. Det er rent sludder. Vi er godt klar over, at det ikke er i Italien. Vi er absolut realister,” siger han.