SAS-aktien flyver højt på fusionsrygter

Rygterne om et forestående bryllup mellem skandinaviske SAS og finske Finnair er tilsyneladende godt nyt for investorerne. Sydbank-analytiker advarer dog mod for meget eufori.

SAS-aktien er røget i vejret, efter rygter om en mulig forestående fusion med Finnair. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Tanken er både besnærende og smuk. Men på den korte bane er det svært et forestille sig, at der sker noget«.

Sådan lyder Sydbanks luftfartsekspert, Jacob Pedersens reaktion på rygterne om en forestående fusion mellem SAS og Finnair.

Børsen bringer i dag et interview med Finnairs topchef, Pekka Vauramo, der siger til avisen, at han kan »se perspektiver« i en fusion med SAS. 

Aktien i vejret fra dagens start

De perspektiver kan investorerne tilsyneladende også se. Efter en halv times handel mandag morgen, er SAS-aktien blevet sendt i vejret med 8,5 procent til kurs 11,5, baseret på handel med 38.000 aktier. Også Finnair får lidt medvind, selskabets aktie er steget med godt én procent til kurs 2,94.

Og der er god ræson i at se på mulighederne for en fusion, siger Jacob Pedersen, der mener, at de to selskaber klæder hinanden godt.

»Finnair har slet ikke volumen nok på deres korte ruter, til gengæld er de stærke på ruterne ud mod Asien. Derfor har de to selskaber forretningsområder, der passer godt til hinanden,« siger Sydbank-analytikeren og fortsætter:

»Hvis de slår sig sammen, kan de set fra min stol, skabe en god forretning, der kan afdække hele det nordiske marked og har et stærkt netværk.«

Dårlig timing i fortiden

Ifølge Jacob Pedersen er det blandt andet dårlig timing og modvilje, der er forklaringen på, at de to nordiske selskaber ikke tidligere har været tæt på en forlovelse.

»Bremsen har indtil videre været, at når det ene selskab har haft det godt i en periode, så har det andet selskab været i problemer. Finnair har også flere gange tidligere været ude at afkræfte, at de var interesserede i en fusion med SAS,» siger han.

Men investorerne bør dog slå koldt vandt i blodet og huske på, at Finnair - ligesom SAS - også har været presset økonomisk og er i gang med spareøvelser. Derfor står finnerne ikke parat med en stor pose penge.

»Finnair er lillebroren i den her sammenhæng. Det er ganske naivt, hvis investorerne tror, at de kan tilbyde noget langt over markedsprisen,« siger han.

Spareøvelser først - så fusion

Sydbank-analytikeren tvivler også på, at en fusion kommer på tale, før både SAS og også Finnair er blevet færdige med deres respektive spareplaner.

»Hvis man begynder med en fusion, som afsporer SAS' spareplan, så kan det ende med at have fatale konsekvenser,« siger han.