SAS-aktien bukkede under for hård konkurrence

SAS har ikke helt så meget luft under vingerne længere, og det pressede billetprisniveau har kostet det skandinaviske flyselskab dyrt i årets løb.

SAS har ikke helt så meget luft under vingerne længere, og det pressede billetprisniveau har kostet det skandinaviske flyselskab dyrt i årets løb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

I løbet af året er selskabets aktiekurs faldet fra omkring 24,40 kr. i starten af året til at være nede at røre 10,20 kr. Lige før juleferien på børsen kostede en SAS-aktie 11 kr. i København.

Og ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, så er den negative kursudvikling især gået hånd i hånd med det hårde billetprismiljø.

En flybillet til New York koster nemlig det samme i dag, som den gjorde for 26 år siden.

- Den absolut væsentligste årsag er, at det relativt gunstige billetprismiljø, som vi har set i en periode i 2015, vendte markant.

- Det blev meget synligt i SAS tal her i 2016, at billetprispresset faktisk har været hårdere end den fordel, SAS har haft ud af brændstofprisfaldet. Det er et meget vigtigt element i kurstilbagegangen. Det er jo en industri, der meget hurtigt kan vende rundt fra en positiv, gunstig situation til det modsatte. Og det har vi set ske hen over det seneste års tid, forklarer han til Ritzau Finans.

SAS har også selv nævnt den nyindførte luftfartsskat i Norge, som har bidraget negativt til selskabets billetprisudvikling.

Jacob Pedersen peger også på SAS spareplan, der ikke er blevet eksekveret lige så godt, som de fleste havde forventet.

- Indtjeningsevnen er degenereret hen over 2016. Det er altså den vigtigste årsag til selskabets kursderoute.

- Der har siddet nogle investorer med for høje forventninger i begyndelsen af året, påpeger han.

Men ud over at SAS ikke har præsteret som håbet i forhold til besparelsesplanerne, så har selskabet klaret sig godt, industrivilkårene taget i betragtning, konstaterer aktieanalysechefen.

- Jeg havde gerne set, at SAS havde været et par hundrede mio. længere fremme i forhold til at eksekvere besparelsesplanerne, men ud over det, så synes jeg ikke, at man kan klandre SAS for noget. Jeg synes, SAS har lagt den rigtige strategi i forhold til at finde ud af, hvordan det kommer tættest på kunderne, og hvordan det får forbedret produktet.

- SAS er jo fuldstændig afhængig af, hvad der foregår i industrien. De er nødt til at arbejde ud fra de forhold, der er gældende i industrien og så ellers stramme sig an og sikre, at man får foretaget nogle effektiviseringer, så man kan tjene penge, på det produkt man har, siger Jacob Pedersen.

SAS har også indset, at det er nødt til at styrke sit effektiviseringsprogram, hvis det skal operere i det europæiske landskab, der er domineret af lavprisflyselskaber, og udmeldte i forbindelse med regnskabsaflæggelsen for fjerde kvartal, at det blandt andet skulle ske gennem digitalisering og etablering af nye baser uden for Skandinavien.

- SAS har intensiveret sine besparelsesbestræbelser, fremhæver Jacob Pedersen.