Sarkozy blæser til angreb på Google

Den franske præsident Nicolas Sarkozy støtter forslag om at beskatte Google.

Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kampen mellem internet-branchen på den ene side og copyright-indehaverne på den anden side er der ingen tvivl om, hvor den franske præsident Nicolas Sarkozy befinder sig. Den franske præsident stillede sig torsdag klart på rettigheds-havernes side. Det skete under et tale på Cite de la Musique i Paris.

Den franske præsident fik onsdag overrakt en rapport skrevet af et tre-mands-udvalg, som direkte opfordrer til at beskatte Google og andre internet-firmaer og bruge pengene til at støtte den franske kultur. Det falder godt i tråd med den franske regerings politik om at fremme den nationale kultur og slå hårdt ned på piratkopering.

Og en af rapportens medforfattere er da også den tidligere pladeboss Patrick Zelnick, som bl.a. har udgivet den franske førstedame Carla Bruni-Sarkozys sange.

Præsidenten støtter forslaget om at beskatte Google og han går et skridt videre – han vil bede landets konkurrencemyndigheder om at undersøge, hvorvidt Google har misbrugt sin dominerende position på markedet for online-annoncer. I sidste måned afgjorde en fransk domstol, at Googles digitalisering af franske bøger overtræder landets copyright-love.

Sarkozy havde også et forslag parat til at fremme online-musiksalget. Han vil indføre et ”musikkort” til unge på 50 euro, som kan bruges til at købe musik på nettet. Halvdelen af beløbet skal betales af kortejeren og forretningen, mens den anden halvdel skal betales af staten.

Præsidenten håber at kortet kan være klar allerede til sommer, og det skal få de unge til at købe musik på lovlig vis.

Det forlyder ikke, hvordan det statslige bidrag til kortet skal finansieres, men pengene kunne jo hentes fra den foreslåede Google-skat. Sarkozy mener i hvert fald, at det er uretfærdigt, at Google, der har europæisk hovedkvarter i Irland, ikke skal betale skat i de lande, hvor folk klikker på online-annoncerne.