SAP kastes ud i stor fyringsrunde

Mange tusinde arbejdspladser ventes nedlagt, samtidig med at den danske medtopchef nu forlader sin post.

SAPs chefduo bliver fremover mindre, når danske Jim Hagemann Snabe (til venstre) i næste uge forlader sin post. Bill McDermott (til højre) vil fremover være eneste topchef. Arkivfoto: Alex Domanski, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX DOMANSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske softwaregigant SAP står foran sin første store sparerunde i mere end fire år i takt med, at mere og mere af SAPs software til virksomheder nu leveres over nettet.

SAP, der - lidt endnu - har danske Jim Hagemann Snabe som den ene af sine to topchefer, vil skære ned på tværs af selskabet, og det vil gå ud over mange tusinder af jobs, skriver nyhedsbureauet Dow Jones. SAP har lige nu 67.000 ansatte men bedyrer gennem en talsmand, at målet i sig selv ikke er at have færre ansatte.

Forlader sin toppost nu

SAP er verdens største leverandør af software til erhvervslivet. Siden 2010 har Jim Hagemann Snabe stået i spidsen for SAP sammen med sin amerikanske kollega Bill McDermott i en unik duo, som har ændret SAP aldeles fra at være en tung organisation til i dag at have omstillet sig til at levere megen af sin software via nettet i stedet for, at kunderne som hidtil selv har skullet installere det.

Den 48-årige Jim Hagemann Snabe overlader 21. maj hele ledelsen af SAP til 52-årige Bill McDermott og vil i stedet hellige sig arbejdet som professionelt bestyrelsesmedlem, blandt andet i SAP.

Duoen overtog, da SAP smed sin tidligere topchef, Léo Apotheker, ud. Han havde i 2009 og 2010 skåret bemandingen ned med 3.000.

Teknologichefen går

SAP konkurrerer med amerikanske giganter som Oracle og Salesforce.com fra hovedkontoret i Walldorf i Sydtyskland. Og konkurrencen er blevet hårdere. SAP-aktien er faldet med 10 procent i år.

Tidligere i denne måned sagde SAPs mangeårige teknologichef, Vishal Sikka, op forud for en større omorganisering af ledelsen i selskabet. Den 46-årige Vishal Sikka, der kom til SAP i 2002 og betragtes som SAP-medstifter og bestyrelsesformand Hasso Plattners protegé, har stået for softwareudviklingen i SAP og sad med i SAPs direktion. Han har ledet omlægningen af SAPs navnkundige databasesoftware til den nye Hana-platform, hvor tingene kan køre via netforbindelsen. Han forlader selskabet »af personlige grunde« og erstattes af Bernd Leukert, som har stået for fornyelsen af SAPs applikationer.