Santaris Pharma i ny milliardaftale

Biotekvirksomheden Santaris Pharma har indgået en aftale med amerikanske Shire om udvikling af lægemidler. Aftalen kan med tiden give indtægter på næsten to milliarder kroner.

Foto: Modelfoto/Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
For anden gang i år går Santaris Pharma imod strømmen i den kriseramte biotekbranche og indgår en betydelig millionaftale med en international medicinalkoncern, denne gang børsnoterede Shire. Aftalen er en strategisk alliance om udvikling af lægemidler til behandling af sjældne arvelige sygdomme og kan ultimativt give Santaris Pharma indtægter på knap to milliarder kroner.

Aftalen indebærer, at Santaris Pharma ved hjælp af sin såkaldte LNA-lægemiddelplatform skal generere og dyreteste i første omgang tre lægemiddelkandidater - siden muligvis yderligere to, mens Shire får ansvaret for at videreudvikle og markedsføre lægemidlerne.

Santaris Pharma modtager indledningsvis 6,5 mio. USD. Siden følger 13.5 mio. USD, når visse indledende undersøgelser er afsluttet. Derudover kan Santaris Pharma modtage op til 72 mio. USD i milepælsbetalinger for hver af de op til fem lægemidler, som aftalen omfatter, efterhånden som udviklingsresultater, myndighedsgodkendelser og produktlancering er på plads. Samlet potentielt 380 mio. USD svarende til næsten to milliarder kroner. Dertil kan komme royaltyindtægter fra det globale salg af de færdige lægemidler.

Aftalen med Shire er den fjerde af slagsen for Santaris Pharma, som senest i januar i år indgik en potentielt endnu større aftale med Wyeth på næsten 4,5 mia. kr., eksklusiv royaltyindtægter fra det globale salg af de 10 lægemiddelkandidater, som aftalen omfatter.

Aftalerne og de medfølgende kontante betalinger stiller Santaries Pharma noget bedre end nogle af de kolleger i biotekbranchen, som på grund af kapitalmangel har været tvunget ud i fusioner.

»Da vi indgik aftalen med Wyeth, havde vi kapital frem til slutningen af 2010. Med den her aftale er vi et stykke inde i 2011, så det strækker sevlfølgelig vores runway noget - i hvert faldt et halvt års tid,« siger Søren Tulstrup.

Santaris Pharma fik dog i november sidste år også kærligheden at føle. Selskabet måtte opgive at køre videre med alle projekter og fyrede over 40 pct. af de over 100 ansatte. Et helt forretningsområde, cancerlægemidler, blev skåret væk, og selskabet fokuserede sin lægemiddeludvikling, sådan at det selv kun vil udvikle lægemiddelkandidater indenfor infektionssygdomme og metaboliske sygdomme (f.eks. kredsløbssygdomme, red.), mens udvikling af lægemidler indenfor andre sygdomsområder skal foregå i strategiske partnerskaber som de, der er indgået med Wyeth, Enzon Pharmaceuticals, GlaxoSmithKline og nu altså også Shire.

Ifølge Søren Tulstrup er målet at lande omkring fem større strategiske samarbejdsaftaler med store internationale medicinalkoncernener. Aftalen med Shire tæller ikke med blandt de store samarbejdsaftaler, så der er kapacitet til at indgå endnu et par aftaler i tungvægterklassen.

»Der er megen interesse om RNA-baserede lægemidler i øjeblikket, og vi er konstant i dialog med en række forskellige virksomheder. Hvad det konkret kan udmønte sig i, vil jeg ikke spå om, men jeg vil absolut ikke udelukke, at der kan komme yderligere aftaler,« siger Søren Tulstrup.