Sangerinden Taylor Swift presser Apple til at rette ind

Apple får vredet armen rundt af Taylor Swift. Popstjernen forbyder Apple at bruge albummet »1989«, hvis ikke hun får betaling for det.

Den amerikanske sangerinde Taylor Swift optræder her i Köln for nogle dage siden. Nu får hun penge af Apple for sin musik, også i den prøveperiode, som Apple-kunderne har på den nye Apple Music-tjeneste. Arkivfoto: Rolf Vennenbernd, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Rolf Vennenbernd
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En irriteret sangerinde får nu verdens mest værdifulde selskab til at klappe hælene sammen og betale ved kasse 1.

Taylor Swift blev så irriteret over, at Apple valgte at gøre de første tre måneders lytning på den nye Apple Musik-streamingtjeneste gratis, at hun offentligt gav Apple forbud mod at bruge sit album, »1989«, som en del af udbuddet - ganske som hun har trukket al sin musik tilbage fra den svenske onlinemusiktjeneste  Spotify.

Sangerinden Taylor Swift om Apple

»Jeg finder det chokerende, skuffende og fuldstændigt ulig dette historisk progressive og generøse selskab. Tre måneder er lang tid uden at blive betalt, og det er ikke fair at bede nogen om at arbejde for ingenting.«


Og da Taylor Swift i kraft af sin popularitet - »1989« har alene i USA solgt 4,9 millioner eksemplarer og er et af de bedstsælgende albums i 2014 - har stor gennemslagskraft, har Apple været tvunget til at ændre sin politik. Nu bliver alle kunstnerne betalt af Apple i prøveperioden, så de ikke mister penge i mellemtiden.

»Chokerende og skuffende«

»Jeg finder det chokerende, skuffende og fuldstændigt ulig dette historisk progressive og generøse selskab. Tre måneder er lang tid uden at blive betalt, og det er ikke fair at bede nogen om at arbejde for ingenting,« sagde den 25-årige sangerinde, som samtidig beskrev Apple som en af sine »bedste partnere i musiksalg«.

Apple valgte lynhurtigt at rykke ud og selv betale kunstnerne.

Apple Music åbner 30. juni og vil koste 10 dollars om måneden i abonnement, dog 15 dollars for en familie. I modsætning til Spotify vil der ikke være en gratisdel ud over prøveperioden på tre måneder. Derefter skal der betales, hvis man fortsat vil lytte med, hvor Spotify giver mulighed for gratis lytning mod, at man får reklamer med. Man kan dog købe sig fri af reklamerne.

Pengekasse med 193 mia. kroner i kontanter

Spotify har nu ifølge eget udsagn 75 millioner gratislyttere og 20 millioner betalende brugere.

Apple, der er verdens mest værdifulde virksomhed, sidder lige nu på en pengekasse med 193 milliarder kroner i kontanter.

Apple vil betale 71,5 procent af sin indtjening på musiknumrene til kunstnerne mod Spotifys betaling på 70 procent.