Sandy kostede flyselskaberne dyrt

Oktober-orkanen medførte 17.000 aflyste flyvninger, da den ramte den amerikanske østkyst - nu er regningen gjort op.

Flyselskaberne tog ingen chancer, da orkanen Sandy gik i land 29. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luftfarten blev hårdt ramt, da orkanen Sandy 29. oktober blæste i land syd for New York. Den internationale luftfartsorganisation IATA estimerer, at flyselskaberne samlet set mistede indtægter for en halv milliard dollar (2,9 mia. kr.) i forbindelse med orkanen.

Årsagen til, at det gik så galt, skal findes i, at orkanen ramte et af de luftrum i verden, hvor der er allermest travlt.

Lufthavne i såvel hovedstaden Washington DC som det økonomiske lokomotiv New York måtte lukke på grund af uvejret, og det medførte i alt 17.000 aflyste flyvninger i de fem største lufthavne i regionen, skriver organisationen.

Da orkanen toppede, var mellem otte og ni procent af verdens flykapacitet sat ud af spil. Det svarer til 1,6 milliarder sædekilometer, fremgår det af IATAs regnestykke. Og det presser den allerede pressede luftfartsindustri.

"De menneskelige omkostninger og ødelæggelse af ejendom i forbindelse med orkanen Sandy overskygger alt. Men den gav også luftfartsindustrien et halv milliard dollar stort slag på et tidspunkt, hvor den allermindst kan klare det," siger IATAs topchef Tony Tyler i en kommentar til opgørelsen og tilføjer:

"På den måde viser forstyrrelserne for tusinder af flyvninger, hvor tæt forbundet luftfartsindustrien har gjort verden. Direkte aflysninger ramte lufthavne så langt væk som i Singapore, Johannesburg og Santiago."

Orkanens hærgen betød, at passagertallet i oktober i USA faldt 0,7 procent i forhold til samme måned sidste år.