Sanders vil pudse myndigheder på Novo Nordisk

Stormvejret omkring Novo Nordisk fortsætter i USA. Nu vil toppolitikere have konkurrencemyndigheder til at kulegrave insulinpriserne.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Problemerne ramler ned over Novo Nordisk i hastigt tempo på det store amerikanske marked. Toppolitikeren Bernie Sanders opfordrer i et nyt angreb på medicinalselskabernes høje priser konkurrencemyndighederne til at gå ind i sagen.

Bernie Sanders, der forsøgte at blive Demokraternes præsidentkandidat tidligere på året, har sammen med Elijah Cummings, der er medlem af Repræsentanternes Hus, opfordret forbundsmyndighederne til at indlede en undersøgelse af Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly og Merck, som politikerne mistænker for at koordineret priser på insulin.

I brevet, de har sendt til myndighederne, henviser de blandt andet til en graf, der viser, hvordan samtlige medicinproducenters nærmest synkront hævede prisen på insulin.

Både Novo Nordisk og Sanofi afviser ifølge Reuters enhver beskyldning om priskartel.

Torsdag eftermiddag amerikansk tid sendte forlydenderne om klagen til de amerikanske forbundsmyndighederne en lang række medicinalaktier i dørken.

Allerede for et par dage siden tweetede Bernie Sanders til sine 2,7 millioner læsere, at »Eli Lilly og Novo Nordisk går tydeligvis mere op i profit end deres patienter. Det er på tide at stoppe deres grådighed«.

Og nu er der altså kommet handling bag med klagen til forbundsmyndighederne.

I det hele taget er medicinproducenter kommet under et stadig voksende pres i USA, hvor priser på medicin er kommet under hidsig bevågenhed. Den demokratiske præsidentkandidat - og aktuelt mest sandsynlige vinder af tirsdagens valg, Hillary Clinton, meldte allerede sidste år, at det var på tide med et opgør med de store medicinproducenter.

Vreden blev yderligere bestyrket af en omfattende rapport tilbage i august, der konkluderede, at 300 ud af 1.441 generiske medicinprodukter mellem 2010 og 2015 havde hævet prisen med mere end 100 procent.

Af samme grund er forventningen ifølge de fleste analytikere, at medicinalproducenter i løbet af det kommende år bereder sig på et dyk i priserne. Det samme har man også kunne aflæse i Novo Nordisk regnskaber.