Samsungs giganterstatning til Apple sat lidt ned

Jury dømmer den sydkoreanske elektronikgigant til at betale endnu 1,6 milliarder i erstatning - dog blot et greb i lommen for både Samsung og Apple.

Apples iPhone 5 (øverst) og Samsungs Galaxy S4 er dagens toptelefoner og sælger i overvældende stor stil. Derfor slås de to giganter i retten verden over for at fastholde deres teknologiske og designmæssige forspring. Arkivfoto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI

Det lykkedes ikke for den sydkoreanske elektronikgigant Samsung at overbevise en amerikansk jury om sin uskyld, og derfor må Samsung nu til lommerne og betale endnu 1,6 milliarder kroner i erstatning til Apple for at have ladet sig inspirere lidt for grundigt af Apples design.

Juryen i San José i Californien på den amerikanske vestkyst besluttede torsdag, at Samsung skal betale 290 millioner dollars eller 1,6 mia. kroner i erstatning. Apple havde krævet 379,8 millioner dollars, mens Samsung selv mente at skulle betale 52,7 millioner.

Forkert grundlag

Afgørelsen sætter dermed punktum for den spektakulære sag, som blev rullet op sidste år, og som endte med, at dommer Lucy Koh idømte Samsung en gigantisk erstatning på 1,05 milliarder for at have ladet sig inspirere lidt for kraftigt af Apples telefoner og tavle-PCer til 28 Samsung-produkter. I marts i år meddelte Lucy Koh dog, at grundlaget for gigantbøden var forkert. Hun satte derfor lige under halvdelen af beløbet - 410,5 millioner dollars - som ramme for den nye sag. Her fik Samsung så en mindre rabat men er dog sammenlagt blevet dømt til at betale 929,8 millioner dollars (5,1 milliarder kroner) til Apple.

For hverken Samsung eller Apple betyder pengene dog andet end et greb i lommen. Begge tjener styrtende summer hver dag i rent overskud i kraft af deres positioner på mobil- og tavle-PC-markedet. Det har derfor været principperne snarere end pengene, der har været det afgørende i sagen, som til gengæld har givet omverdenen et detailleret indblik i, hvordan de to giganter arbejder.

Sagen er anket

Samsungs talsmand, Lauren Restuccia, er dog alligevel skuffet over afgørelsen, navnlig fordi et af de omstridte patenter for nylig blev erklæret ugyldigt af det amerikanske patentkontor.

Apples talsmand, Kristin Huguet, er omvendt glad for, at Samsung må til lommerne, selv om hun fastholder, at sagen mere handler om at beskytte innovationen end om at tjene flere penge.

Samsung har appelleret begge afgørelser.