Samsung vil hurtigt op efter batteriskandale

Regnskabet for tredje kvartal leverer det laveste overskud i næsten otte år, men julesalget skal redde mobilgiganten.

Samsung, som torsdag ventes at foretage et generationsskifte, sætter sin lid til, at det snart rekordstore salg af den anmelderroste toptelefon fra marts, Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge, kan bringe mobilgiganten videre oven på batteriskandalen med den tilbagetrukne Galaxy Note 7. Arkivfoto: Jung Yeon-Je, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE

Skandalen med de eksploderende batterier og den efterfølgende, totale tilbagetrækning af Samsungs toptelefon, Galaxy Note 7, koster den sydkoreanske mobilgigant dyrt, nemlig til det laveste niveau i næsten otte år, men Samsung er opsat på hurtigt at være tilbage i topform.

Det fremgår af det regnskab for tredje kvartal, som Samsung offentliggjorde torsdag morgen. Mobilgiganten havde på forhånd meldt ud, at der ville komme en stor nedskrivning som følge af mobilproblemerne. Overskuddet på 5,2 billioner won (31,2 milliarder kroner) svarer derfor til forventningerne men vidner også om, at Samsung i kraft af sin størrelse stadig tjener store penge.

Fald på 96 procent

Omsætningen faldt i forhold til sidste år med 96 procent til 100 billioner won (omkring 600 milliarder kroner). Det er det laveste siden 4. kvartal 2008.

Samsung har udvidet undersøgelsen af problemerne med Note 7 til ikke blot at omfatte batterierne. Det står nemlig stadig ikke klart, hvorfor mange af telefonerne overophedede eller ligefrem eksploderede, og det er afgørende vigtigt for Samsung at finde årsagen, inden den næste optelefon, Galaxy S8, som planlagt skal lanceres omkring marts 2017. Tilbagekaldelsen af 2,5 millioner leverede og solgte telefoner er den største i historien og har kostet mobilgiganten et stort milliardbeløb.

»Vi ved, at vi må arbejde hårdt for at vinde jeres tillid tilbage, og vi after at gøre netop det,« sagde medtopchef J.K. Shin efter fremlæggelsen af regnskabet i hovedstaden Seoul.

Julesalget skal redde alt

Samsung satser på at kunne levere et 4.-kvartalsregnskab, som svarer til sidste års niveau. Samsungs anden toptelefon, Galaxy S7 og søsteren Galaxy S7 Edge, som kom i marts i år, nærmer sig nemlig ny salgsrekord, ligesom mange billigere Samsung-telefoner sælger godt.

Samsung ventes torsdag at foretage større ændringer i sin topledelse, når 48-årige Jay Y. Lee, der er barnebarn af Samsungs stifter, ventes at blive valgt som ny topchef efter sin far, der i maj 2014 blev indlagt med et hjerteanfald. Jay Y. Lee har siden da været Samsungs egentlige topchef men ventes valgt formelt på selskabets generalforsamling.