Samsung venter fremgang trods batterieksplosioner

Verdens største mobilproducent regner med at tjene flere penge end sidste år trods milliarddyr tilbagekaldelse af toptelefoner.

Det kommer til at koste Samsung et milliardbeløb at tilbagekalde og udskifte Galaxy Note 7-toptelefonen. Alligevel forventer mobilgiganten at tjene flere penge i efteråret end sidste år. Arkivfoto: Jeon Heon-Kyun, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods den katastrofale tilbagetrækning af 2,5 millioner toptelefoner forventer den sydkoreanske mobilgigant Samsung alligevel at tjene flere penge i tredje kvartal i forhold til sidste år.

Samsung, der er verdens største mobilproducent, regner med et overskud, der er 5,6 procent højere end sidste år. Det er chip- og skærmproduktionen til mobiltelefoner og TV-apparater, der skal hente hjem, hvad mobildivisionen ventes at tabe. I alt regner Samsung med at komme ud af tredje kvartal med et driftsoverskud på 7,8 billioner won eller 46,5 milliarder kroner.

Eksperter har anslået, at det kommer til at koste Samsung mange milliarder kroner, at selskabets toptelefon, Galaxy Note 7, blev ramt af eksploderende og overophedede batterier, som fik Samsung til at tilbagekalde alle leverede telefoner. Dertil kommer de massive imageproblemer, som batterierne har skabt for Samsung.

Udskiftning kan skrue priser i vejret

Tidligere i denne uge begyndte en Galaxy Note 7-telefon, som var blevet byttet, at udsende røg om bord på et amerikansk fly. Det fik straks både de amerikanske forbrugermyndigheder og den amerikanske luftfartsstyrelse til at indlede nye undersøgelser af telefonerne, der af mange flyselskaber har været forbudt at have tændt under flyveturene.

Galaxy Note 7 var ellers spået et betydeligt salg efter rigtigt gode anmeldelser - indtil rapporter om batteriproblemer begyndte at rulle ind.

Samsungs tilbagekaldelse kan vise sig at skabe ny indtjening i årets sidste måneder. Her venter flere analytikere, at prisen på chips kan stige med helt op til ti procent, fordi udskiftningen i 2,5 millioner telefoner kan betyde mangel på komponenter, hvilket sender priserne i vejret. Samtidig er oktober-december det tidspunkt på året, hvor julehandelen giver elektronikproducenter behov for at have rigtigt mange varer ude i butikkerne, da de ofte henter op mod 30 procent af årets omsætning her.

Samsung er verdens største producent af hukommelseschips og leverer til mange andre mobilproducenter.

32 procent af alle solgte mobiltelefoner i Danmark kommer fra Samsung, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.