Samsung-topchef mistænkt i præsidentskandale

Politiet har indkaldt mobil- og TV-gigantens topchef til forhør torsdag.

Samsungs reelle topchef, Lee Jae-yong, skal torsdag til forhør i bestikkelsessagen, som involverer den sydkoreanske præsident. Arkivfoto: Jeon Heon-kyun, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN/POOL

Mobil- og TV-giganten Samsungs topchef skal til forhør hos politiet som mistænkt for bestikkelse i den store præsidentskandale i Sydkorea.

Det vil ske torsdag, skriver britiske BBC og nyhedsbureauet Reuters med talsmand for den særlige anklagemyndighed, Lee Kyu-chul, som kilde.

»Alle muligheder står åbne,« sagde talsmanden som svar på, om anklagemyndigheden ville anmode om en arrestordre på Samsung-topchefen.

Bidrag til fonde mod indflydelse

Den 48-årige Lee Jae-yong, som er barnebarn af Samsungs stifter og er ved at overtage ledelsen af det sydkoreanske konglomerat fra sin far, skal forhøres om Samsungs rolle i sagen, hvor selskabet beskyldes for at have givet 20 milliarder won - 119 millioner kroner - i støttebidrag til fonde, som præsident Park Geun-hyes nære veninde, Choi Soon-sil, står bag. Bidragene blev angiveligt givet for at opnå politisk støtte til en kontroversiel fusion, som Samsung-imperiet var involveret i.

Choi Soon-sil er blevet anholdt, og hendes 20-årige datter, Chung Yoo-ra, blev omkring nytår arresteret af dansk politi for ulovligt ophold i Danmark. Det sydkoreanske politi har anmodet om at få hende udleveret til hjemlandet.

Samsung skal ifølge sydkoreanske medier have givet 2,8 millioner euro til datterens hestetræning i Tyskland, og Choi Soon-sil anklages for at have misbrugt sine forbindelser til den kvindelige præsident til at skaffe datteren ind på et af Sydkoreas topuniversiteter.

Præsident frataget sine beføjelser

Præsident Park Geun-hye er blevet frataget sine magtbeføjelser af landets parlament, mens undersøgelserne pågår. Hun forbliver dog formelt præsident for landet.

Samsung har erkendt at have ydet bidrag til to fonde såvel som til et konsulentfirma, der har forbindelser til Choi Soon-sil. To ledende Samsung-ansatte var tidligere i denne uge til forhør, dog kun med status som vidner.

Samsungs topchef, Lee Jae-yong, betragtes i dag som Samsungs reelle chef, siden hans far, Lee Kun-hee, i 2014 blev ramt af et hjerteanfald.