Samsung tilbyder konstant udskiftning til nyeste toptelefon

Mobilsalget er ved at gå i stå, og det presser mobilgiganterne til at finde på nye metoder til at få folk til at skifte til de nyeste telefoner. Samsung følger nu Apple og tilbyder fast abonnement på den nyeste model.

Galaxy S7 er Samsungs nye toptelefon. Den får premiere 10. marts verden over, også i Danmark. Arkivfoto: Ritchie B. Tongo, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritchie B. Tongo

Verdens største mobilproducent, Samsung, indfører nu muligheden for at abonnere på de kommende topmodeller og automatisk få telefonen skiftet ud, når en ny er på gaden.

Det er seneste tiltag i kampen om at holde mobilsalget oppe. Efter i årevis at være vokset med mere end ti procent om året vil smartphonesalget i år kun stige med en encifret procent, anslår analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Samsungs nye toptelefon, den anmelderroste Galaxy S7 og søstertelefonen Galaxy S7 Edge, kommer i handelen verden over, også i Danmark, fredag i denne uge. I hjemlandet Sydkorea vil køberne kunne vælge at blive fast abonnent. De skal betale 7.700 won eller omkring 43 kroner ekstra om måneden oven i prisen på den telefon, som de køber. Efter 12 måneder vil de så kunne opgradere til en ny Galaxy S- eller Galaxy Note-telefon mod at returnere den gamle.

Også Apple presset ud i abonnement

Samsung har gennem flere år fast haft nye toptelefoner klar efter et år med den hidtidige.

Amerikanske Apple, som er den næstbedst sælgende smartphoneproducent om end i pæn afstand til Samsung, indførte et tilsvarende telefonbytteprogram i USA sidste år, da de første tegn på, at de gyldne dage med konstant fremgang i salget var ved at tage af. Apple henter to tredjedele af al sin omsætning på netop iPhone-salget, som stort set var stagneret i juleregnskabet og ventes direkte at gå tilbage i år, sådan som også salget af iPad-tavle-PCerne har gjort det gennem snart to år.

Galaxy S7-telefonerne rummer ingen afgørende nyskabelser men består af mindre forbedringer mange steder. Derfor forventer mange analytikere, at salget vil være dårligere end sidste års Galaxy S6-telefoner.

Samsung har også startet et bytteprogram i Storbritannien men vil ikke kommentere, om flere lande står for tur.

Allerede encifret vækst i Vesteuropa, og priserne falder

I 2015 voksede smartphonesalget på verdensplan ifølge IDC med 10,4 procent til 1,44 milliarder telefoner. I år ventes væksten kun at være på 5,7 procent til 1,5 milliarder smartphonetelefoner, og IDC forventer encifret vækst frem til foreløbig 2020.

I Vesteuropa, USA og Kina var væksten i 2015 allerede encifret. Det var i Indien, Indonesien, Mellemøsten og Afrika, at salget trak op.

Samtidig ventes gennemsnitspriserne på telefonerne at falde. I 2015 lå de på 295 dollars eller 2.000 kroner. I 2020 vil de ifølge IDCs prognose være nede på i gennemsnit 237 dollars eller 1.600 kroner, hvilket gør det sværere for producenterne at tjene penge på det hårde marked, hvor konkurrencen er stor.