Samsung storsælger mobiltelefoner - og taber penge

Den enorme elektronikkoncern mistede 44 procents indtjening.

Verdens næststørste mobilproducent sælger og sælger - men pengekassen bliver tommere og tommere.

Sydkoreanske Samsung fremlagde fredag formiddag et tredjekvartalsregnskab, der viser et fald på hele 44 procent i indtjeningen, på trods af at der sælges Samsung-mobiltelefoner som aldrig før.

Samsung har leveret 51,8 millioner telefoner mellem juli og september - eller hele 22 procent flere i forhold til for et år siden. Dermed befæster mobilgiganten sin position lige efter finske Nokia, verdens største, som i samme kvartal leverede 117,8 millioner telefoner.

LCD-skærme og hukommelseschips trækker ned

Det er da også andre steder, at problemerne hos Samsung melder sig. Koncernen er et enormt konglomerat, der er blandt verdens største elektronikproducenter og begår sig inden for mobiltelefoner, computer- og TV-skærme, hardiske, DVD- og videomaskiner, videokameraer, printere og sågar køleskabe, mikrobølgeovne og vaskemaskiner. Samsung står for 20 procent af Sydkoreas nationale eksport.

Det er salget af LCD-fladskærmsfjernsyn og hukommelseschips, hvor Samsung er verdensledende, der trækker ned - og nu også trækker Samsung-aktien ned. For meldingerne fik aktien til at falde med 14 procent på børsen i den sydkoreanske hovedstad, Seoul. Det var det laveste niveau siden december 2004.

Samsung tjente 1,22 billioner won (5,2 milliarder kroner), men for et år siden lå indtjeningen på 2,19 billioner won. Så selv om salget steg med 15,4 procent til 19,3 billioner won (83 milliarder kroner), var det ikke nok til at trække koncernen op. Samsung er verdens største producent af hukommelseschips, LCD-skærme og fladskærmsfjernsyn.

Samsung forventer at runde 200 millioner solgte mobiltelefoner i 2008.