Samsung slipper ikke - milliardbøde skal betales

EU-Domstolen slog torsdag fast, at den sydkoreanske elektronikgigants deltagelse i et priskartel på TV-området koster koncernen 1,1 milliarder kroner.

Priserne på de gamle billedrørsfjernsyn blev holdt kunstigt oppe af et priskartel mellem en række af de største producenter, og det faldt der torsdag den sidste og endelige dom over. Arkivfoto: Linda Kastrup, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sydkoreanske elektronikgigant Samsung slipper ikke for en bøde på 1,1 milliarder kroner for at have deltaget i et kartel, som kunstigt pressede priserne på TV-apparater op.

EU-Domstolen, som er EUs øverste, juridiske myndighed, fastholdt torsdag, at datterselskabet Samsung SDI skal betale sin andel af den bøde på 1,47 milliarder euro (10,9 milliarder kroner), som EU-Kommissionens konkurrencemyndighed i 2012 idømte en gruppe af selskaber, der omfattede Philips, LG Electronics, Panasonic og Samsung. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De havde mellem 1996-1997 og 2006 dannet et kartel for at styre prisen på de såkaldte katoderør, som blev brugt i fjernsyn og computerskærme, før begge dele blev flade.

Samsung: Forkert grundlag at regne bøden ud på

Samsung-koncernen, der er verdens største mobil- og TV-producent, appellerede afgørelsen, blandt andet fordi selskabet mente, at bødestørrelsen var udregnet på et forkert grundlag. Salget af produkter, som ikke var en del af kartelsamarbejdet, burde nemlig ikke være regnet med, mente Samsung.

Det var EU-Domstolen ikke enig i. I 2015 blev Samsung dømt til at betale ved den næsthøjeste retsinstans i EU, og torsdag fastslog EU-Domstolen så endegyldigt, at pengene skal falde.

Den japanske elektronikgigant Toshiba tabte en tilsvarende salg i januar.

Katoderør er i dag erstattet af LCD- og OLED-skærmteknologier, som betyder, at dagens TV- og computerskærme kan gøres ultratynde i modsætning til de dengang store kasser, som et TV var.