Samsung slår Nokia af tronen

Den sydkoreanske mobilgigant er om få uger verdens største producent af de dyrere og yderst populære mobiltelefoner.

Sådan så Nokias seneste udgave af Communicator-telefonen, model 9210i (til højre), ud, da den i marts 2002 blev præsenteret i Hannover, Tyskland. Den første Communicator var den første telefon, der reelt var en lommecomputer, sådan som flertallet af dagens telefoner er det. Arkivfoto: Fabrizio Bensch, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samsung bliver inden månedens udgang verdens største producent af de dyrere mobiltelefoner og slår således Nokia af den trone, som den finske mobilgigant har siddet på siden august 1996.

Det føjer endnu et nederlag til Nokias lange række, og et mere følger om tre måneder, når også Apple suser forbi finnerne på mobilrangstigen.

Tallene stammer fra analysefirmaet Nomura, der forudser, at Samsung vil være verdens største mobilproducent, når de endelige salgstal for andet kvartal - april-juni - foreligger. I tredje kvartal rykker Apple forbi Nokia, og med baggrund i den store fremgang for Asien vil taiwanesiske HTC stå lige med Nokia i 2012.

Nokia kom først men fulgte ikke med

Samlet set producerer Nokia stadig flere mobiltelefoner end Samsung, fordi Nokia har et betydeligt marked blandt de helt billige telefoner. Men det er blandt de dyrere såkaldte »smartphones«, altså avancerede og dyrere mobiltelefoner, der i virkeligheden er lommecomputere og ikke blot telefoner, at pengene ligger.

Nomuras forudsigelser om Nokia svarer til to af de andre store analysefirmaers, Gartner og Canalys, som begge venter Nokia slået i løbet af 2011.

Siden Nokia i august 1996 lancerede sin banebrydende Communicator-mobiltelefon, har finnerne været kongerne af mobilverdenen. Helt op til to af hver fem solgte mobiltelefoner verden over har haft et Nokia-mærke på sig, men gennem især de seneste to år er det gået lukt nedad.

Netop Communicator-telefonen var den første smartphone. Men Nokia formåede ikke at følge med, da det virkelig gjaldt, og blev tromlet ned af først Apple, siden HTC, LG, Sony Ericsson, Motorola og Samsung, der spyttede telefoner ud på det lukrative marked i den dyrere ende.

Ny topchef: »En brændende platform«

Først sidste år kom Nokia for alvor tilbage med sin N8-telefon. Men så røg Nokias topchef, og ind kom den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop, som i et internt memorandum beskrev Nokias position som »en brændende platform«.

I februar 2011 indgik Nokia derfor aftale med Microsoft om at lægge Windows Phone ind som styresystem på alle fremtidige, dyrere Nokia-telefoner. Dermed skrotter Nokia sin egen Symbian-software, og den nyudviklede MeeGo-software - som er baseret på Linux - ryger med i svinget.

Nokia har imidlertid ikke kunnet give omverdenen svar på, hvornår de første Windows Phone-telefoner er klar, og i sidste uge måtte Nokia-ledelsen meddele, at den ikke er i stand til at give et bud på, hvordan året ender. Salget af Nokia-telefoner er nemlig faldet drastisk, nu da køberne ved, at deres telefon snart er forældet, fordi Nokia ikke vil videreudvikle Symbian.

Nokia-aktien er styrtdykket lige siden, og mobilgiganten, der begyndte som en gummistøvlefabrik, er kun halvt så meget værd som for to år siden. Siden Microsoft-aftalen blev offentliggjort, er Nokias markedsværdi halveret.