Samsung slår Nokia af pinden

For første gang nogensinde sælges der i Vesteuropa flere smarte telefoner end almindelige mobiltelefoner.

Samsungs mobiltelefoner går lige i lommerne på også danskerne. Foto: Michael Kooren, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er det slut. Nokia har afleveret mobilkronen til Samsung, der nu er størst på Nokias hjemmemarked, Vesteuropa.

Samtidig er der i sommermånederne for første gang nogen sinde solgt flere af de smarte mobiltelefoner end af de almindelige »taletelefoner«, viser de nyeste tal fra analysefirmaet IDC.

Tæt slutspil

Slutspillet blev tæt. De dyrere, avancerede mobiltelefoner fandt 21,8 millioner nye lommer - en fremgang på 49 procent i forhold til for et år siden - mens de almindelige mobiltelefoner nåede ud i 20,4 millioner nye lommer, hvilket er et fald på 29 procent i forhold til sommeren 2010.

Det sydkoreanske industrikonglomerat Samsung endte som vesteuropæernes favoritmærke efter en kraftig salgsfremgang, hvorimod finske Nokia fortsatte sit styrtdyk mod bunden og dermed har måttet afgive posten som største mobilproducent.

Samsung solgte i andet kvartal 13,9 millioner mobiltelefoner i Vesteuropa og sidder nu på en markedsandel på 33 procent. Samsungs salg er gået 29 procent frem.

Nokia går 44 procent tilbage

Omvendt har Nokia tabt hele 44 procent af sit salg i Vesteuropa. I andet kvartal i år solgte den trængte mobilkæmpe kun ni millioner mobiltelefoner og må derfor nøjes med en markedsandel på 21 procent.

På tredjepladsen kommer Apple med en andel på 11 procent og et salg på 4,6 millioner telefoner, mens taiwanesiske HTC øger sit salg med hele 121 procent. I dag sidder HTC på syv procent af markedet efter et salg på 3,1 millioner telefoner.

Over halvdelen - 52 procent - af alle de solgte telefoner leveres med Android som styresystem.

Katastrofeår for Nokia

Nokia har haft et katastrofeår, siden den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop trådte til som ny topchef og skrottede Nokias egen software, Symbian samt det nye MeeGo, for i stedet at indgå alliance med sin gamle arbejdsplads om at lægge Windows Phone på fremtidige telefoner. Nokia har nemlig endnu ikke kunnet levere en eneste telefon med Windows Phone og har derfor siden meddelelsen i februar stået i et vakuum, hvor kunderne flygter til andre mærker, og aktiekursen drøner nedad.

Den første avancerede mobiltelefon overhovedet, Nokia-modellen 7650, kom i sommeren 2002.

Se TV: Nokias topchef er optimistisk