Samsung rygtes at ville købe Blackberry

Verdens største mobilproducent Samsung menes at ville sikre sig bedre fodfæste i erhvervslivet ved at købe Blackberry. Begge parter afviser dog en handel.

Foto: BRENDAN MCDERMID. Blackberry lancerede op til jul sin nye Classic-smartphone i New York i forsøget på at komme tilbage efter flere års krise og tilbagegang. Arkivfoto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Rygter om, at mobilgiganten Samsung vil købe den trængte, canadiske mobilproducent Blackberry for op mod 7,5 milliarder dollars eller 47,2 milliarder kroner, har fået Blackberrys værdi til at skyde i vejret.

Samsung skal ifølge en kilde med kendskab til sagen og ifølge dokumenter, som nyhedsbureauet Reuters har set, have tilbudt at købe Blackberry for dermed sikre sig værdifulde patenter i kampen mod især amerikanske Apple, som er verdens næststørste smartphoneproducent efter netop Samsung, og trænge bedre ind blandt erhvervsfolk.

De 7,5 milliarder dollars er over dobbelt så meget, som Blackberry lige nu er værd.

Samsung afviser planer

Samsung afviser ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap at have givet bud på at købe Blackberry og siger, at der heller ikke er planer om at gøre det.

Også Blackberry siger i en udtalelse, at man ikke er indgået i samtaler med Samsung om et muligt køb.

Ifølge Reuters mødtes topfolk fra de to selskaber i sidste uge for at drøfte detaljerne ved en overtagelse.

Blackberrys aktiekurs steg med næsten 30 procent oven på nyheden men faldt senere til 15 procent.

Blackberry overhalet indenom

Ifølge den canadiske avis Globe and Mail har Blackberry i de forgangne måneder afvist flere tilbud om overtagelse. Blackberry var tidligere erhvervslivets foretrukne telefonmærke, både fordi telefonerne havde fuldt tastatur, og fordi kommunikationen foregik via Blackberrys eget net, hvorfor Blackberry-telefoner blev betragtet som væsentligt sikrere end andre telefoner. Blackberry sad på et tidspunkt, efter eget udsagn, på omkring 50 procent af markedet for avancerede telefoner i USA.

Blackberry blev imidlertid, ligesom finske Nokia, overhalet indenom af smartphonebølgen og har været truet af lukning. I november 2013 blev John Chen sat ind som ny topchef af Blackberrys største aktionær, Prem Watsa og hans Fairfax Financial Holdings, og under hans ledelse har Blackberry genvundet noget af det tabte.

Canadas regering skal godkende opkøb

Efter canadisk lov skal alle udenlandske opkøb af canadiske selskaber godkendes særskilt af myndighederne for at sikre, at de er til gavn for landet, og det er i sidste ende op til regeringen at sige ja eller nej. Et Samsung-opkøb ventes ikke at give sikkerhedsbekymringer i Canada, siger kilder til nyhedsbureauet, hvorimod et kinesisk opkøb nok ville have gjort det. Den kinesiske PC-gigant, Lenovo, har tidligere været nævnt som en mulig køber, fordi Lenovo ønsker at få bedre fodfæste på mobilområdet. Lenovo har for nylig overtaget amerikanske Motorola, som blev købt af Google.

Den canadiske regering og det canadiske militær er i øvrigt selv Blackberry-kunder.

Et eventuelt opkøb vil også skulle godkendes af USAs Komité for Fremmede Investeringer (CFIUS), som ser på nationale sikkerhedsspørgsmål.

Blackberry sidder på omkring 44.000 patenter, som i august 2014 blev opgjort til en værdi af 1,43 milliarder dollars.

Lige op til jul rapporterede Blackberry et større fald i omsætningen end ventet. Omsætningen gik ned fra 1,19 milliarder dollars i 2013 til 793 millioner dollars, og John Chen meddelte, at det »er ikke tilfredsstillende«.