Samsung presses på mobilfronten

Trods ny regnskabsrekord og en ny toptelefon går mobilsalget tilbage. Også Apple lider under øget konkurrence fra billigere modeller.

Trods lanceringen af den nye topmodel, Galaxy S4, og andre telefoner som denne Galaxy Note II og nye tavle-PCer i Galaxy-serien går Samsungs mobilsalg tilbage i forhold til 1. kvartal. Sammenlagt er der dog ny rekord i overskud. Foto: Barry Huang, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BARRY HUANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sydkoreanske mobilgigant Samsung sætter igen regnskabsrekord, men mobilproduktionen indbragte i andet kvartal 3,5 procent mindre end i begyndelsen af året og tager dermed glansen af præstationen, fordi Samsungs nye topmodel - Galaxy S4 - tæller med i regnskabet.

Overskuddet i april-juni blev på 9,53 billioner won svarende til 47,9 milliarder kroner eller 526,3 millioner kroner hver eneste dag i de tre måneder. Samsungs nærmeste konkurrent, amerikanske Apple, tjente til sammenligning »kun« 429,1 millioner kroner om dagen. Overskuddet er 47,5 procent højere end for et år siden.

Fald i mobilsalget

Selve mobildivisionen, som står for to tredjedele af indtjeningen, er godt nok gået 52 procent frem i overskud på et år men ligger 3,5 procent lavere end i første kvartal på trods af, at Samsung i april sendte sin nye toptelefon, Galaxy S4, på markedet sammen med et omfattende reklamefremstød for at gå i flæsket på Apples iPhone.

»Mobilforretningen, som er selskabets største indtjeningskilde, har allerede nået toppunktet i første kvartal. Det skaber forøget usikkerhed om selskabets overordnede overskudsvækst næste år,« siger analytiker Lee Jae Yun fra Kiwoom Securities i Seoul til nyhedsbureauet Bloomberg.

Smartphonemarkeder er mættet

Samsung overhalede i efteråret 2011 Apple og blev verdens største producent af smartphonetelefoner. I begyndelsen af 2012 overtog Samsung tronen fra Nokia som verdens samlet set største mobilproducent. Samsung opgiver dog ikke selv sine salgstal på mobilområdet.

Mange af de store, vestlige mobilmarkeder er efterhånden mættet. Folk har nu købt en smartphonetelefon, som ligger i den dyre ende af skalaen, og væksten i nysalget falder derfor. Derfor - og for at få fat på udviklingslandene, hvor der stadig er god plads til at sælge smartphonetelefoner - er mobilproducenterne begyndt at producere lidt billigere smartphonetelefoner. Gennemsnitsprisen på en smartphonetelefon - af et hvilket som helst mærke - er ifølge analysehuset IDC faldet fra 450 dollars i begyndelsen af 2012 til nu 375 dollars.

Apple også ramt

Også Apple er ramt. Apple præsterede godt nok et større salg af sine iPhone-telefoner, nemlig 31,2 millioner styk i april-juni, men det er de ældre - og billigere - modeller, der sælger, og derfor gik Apples overskud for tredje kvartal i træk tilbage. Også salget af iPad-tavle-PCerne er mindre end tidligere.

Samsung, der også er verdens største TV-producent, lider også på TV-fronten. Prisen på fladskærmsfjernsyn presses af den stadig hårdere konkurrence.

Derfor vil Samsung Electronics nu øge sine investeringer med en milliard dollars (5,6 milliarder kroner) i håbet om, at produktionen af computer- og mobilchips kan opveje den svagere mobilbækst.