Samsung-overskud dykker efter ni rekordkvartaler

Milliardbonus og presset mobilsalg sætter aftryk i elektronikgigantens regnskab.

Samsungs overskud bliver mindre end ventet i oktober-december og bryder dermed med ni rekordkvartaler. Foto: Jeon Heon-Kyun, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gigantisk udbetaling af bonusser på omkring en milliard dollars svarende til 5,48 milliarder kroner til de ansatte sætter et markant præg på den sydkoreanske elektronikgigant Samsungs regnskab for oktober-december, hvis overskud derfor ligger langt under, hvad selv de mest konservative analytikere havde forventet.

Gennem ni kvartaler har Samsung ellers sat den ene regnskabsrekord efter den anden, men 4. kvartals overskud ender sandsynligvis omkring 8,3 billioner won (42,6 milliarder kroner), hvilket er seks procent mindre end for et år siden og 18 procent mindre end i 3. kvartal.

Samtidig har salget af Samsungs topmobiltelefoner i Galaxy S- og Galaxy Note-serierne mistet en smule markedsandel til Apple i USA og Japan i juleperioden, hvor de nye iPhone-telefoner har solgt godt, ligesom prispresset fra billigere, konkurrerende modeller begynder at kunne mærkes..

Tallene er foreløbige. Det endelige regnskab offentliggøres 24. januar.

Topchef: Skift alt ud, undtagen kone og børn

Bonusserne til høj og lav i den gigantiske koncern er udbetalt, fordi det er 20 år siden, at bestyrelsesformand Lee Kun-hee ændrede Samsungs strategi for at gå efter at blive en global leverandør. I dag er Samsung verdens største producent af bl.a. mobiltelefoner og TV-apparater.

Den 72-årige Lee Kun-hee overtog i 1987 ledelsen af Samsung fra sin fader, som var stifteren af koncernen. I 1993 beordrede han sine medarbejdere til at »skifte alting ud, undtagen jeres koner og børn«.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters betaler Samsung normalt bonusser på op til 100 procent af månedslønnen til ansatte i enheder, som når de fastsatte mål, og op til 50 procent af årslønnen ved at bruge 20 procent af det overskud, som overgår målene. Til gengæld betaler sydkoreanske virksomheder ofte lave lønninger og supplerer med forskellige bonusser.

Presset mobilsalg

Mobilsalget er presset, og Samsung ser ud til at måtte nøjes med en vækst på under ti procent efter at være gennem de seneste fem år at være vokset otte gange. Galaxy 4-telefonen er topmodellen, men en ny Galaxy S5 ventes præsenteret, når verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, holdes i Barcelona i Spanien til februar. Samsung sendte 13 millioner Galaxy S4-telefoner på markedet i 4. kvartal mod 17 millioner i kvartalet forinden, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Samsung har produceret smartphonetelefoner siden 2007. Mobildivisionen udgør fortsat den største del af Samsungs overskud, nemlig 6,4 billioner won i 4. kvartal.

Apple har netop fået en kontrakt hjem med China Mobile, verdens største mobilselskab, som gennem snart syv år har solgt Samsung-telefoner. Samtidig ventes Apple til efteråret at komme med telefoner med større skærme, sådan som Samsungs Galaxy Note-serie med succes har tilbudt siden 2011.

Ultra-HD skal rette op på TV-salg

Også TV-salget er presset. Derfor sætter Samsung nu alle sejl til for at fremme de nye ultra-HD-fjernsyn med fire gange højere opløsning end fuld HD-skærme. Ultra-HD kaldes også for 4K. De nye apparater præsenteres i denne uge på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i Las Vegas i ørkenstaten Nevada i det sydvestlige hjørne af USA.

Overskuddet i Samsungs forbrugerelektronikdivision, som tæller TV-apparater og andet hjemmeudstyr, faldt til 418 billioner won fra 700 billioner for et år siden. På verdensplan blev der i 2013 leveret 226,7 millioner TV-apparater mod 238,2 millioner i 2012, viser tal fra analysefirmaet IHS, som forventer et salg i 2014 på 229 millioner styk.