Samsung og Intel bag Android-konkurrent

Inden for et halvt år får navnlig Google Android konkurrence af et nyt Linux-mobilsystem. Spørgsmålet er imidlertid, hvor stor opbakningen til den nye mobilsoftware bliver - især om mange stiger på for at begrænse Googles indflydelse.

Nokias nye N9-telefon kommer med Linux-varianten MeeGo som styresystem. Nu går Samsung og Intel med i videreudviklingen til Tizen, som når frem i begyndelsen af 2012. Foto. Tim Chong, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To giganter bakker en mobilkonkurrent til både Apples iOS og Googles Android op.

Chipgiganten Intel og Samsung, der netop har overhalet Nokia som største mobilproducent, går med, når to Linux-softwaregrupper nu slår kræfterne sammen om at udvikle et nyt styresystem til mobiltelefoner, tavle-PCer, mini-PCer, TV-apparater m.m.

Tizen er navnet på den nye software, der ligesom Google Android bygger på det gratis computerstyresystem Linux. LiMo Foundation og Linux Foundation venter at være klar med første udgave af Tizen i begyndelsen af 2012, og før sommerferien kommer det første udstyr i handelen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Analytikere forudser, at det nye styresystem vil skulle kæmpe op ad bakke for at tiltrække udviklere og salgskanaler på et marked, hvor Apples iOS og Google Android dominerer. De fremhæver, at de seneste, der har givet op, er finske Nokia og amerikanske Hewlett-Packard, som begge har egen software.

Måske samling mod Google

»Det bedste håb for dem (Tizen, red.) er, at de store operatører bliver bekymret for Androids stigende dominans på smartphone-området og beslutter bevidst at sværge troskab til konkurrerende platforme for at begrænse Googles enorme indflydelse på mobilmarkedet,« siger analytiker Neil Mawston fra Stategy Analytics.

Intel står allerede bag sit eget MeeGo-styresystem, som er udviklet sammen med Nokia, og som om få dage eller uger kommer på markedet gennem Nokias første og sidste MeeGo-telefon, topmodellen N9. MeeGo kan også bruges på mindre computere som de populære mini-PCer.

Samsung er største Android-producent

Samsung har ligeledes sit eget Bada-styresystem, som imidlertid ikke er blevet promoveret stort af Samsung selv. Samtidig er Samsung verdens største producent af udstyr med Android som styresystem, både mobiltelefoner og tavlecomputere.

Linux er i sin grundform en gratis og fuldblods konkurrent til Microsoft Windows. Linux er såkaldt open source-software, hvilket betyder, at alle har ret til og mulighed for at ændre i Linux-systemet og tilpasse det egne formål - blot man tilsvarende lægger alle sine ændringer ud, så andre kan bruge dem frit.