Samsung leverer bedste regnskab nogensinde og kan overhale Apple

Overskuddet på tre måneder bliver på 79 milliarder kroner, og det er især hukommelseschips og et godt mobilsalg, der bidrager til festen. Samsung kan nu slå Apples overskud.

Sidste års mareridt for Samsung, den eksploderende Galaxy Note 7, er netop blevet relanceret i hjemlandet Sydkorea som Galaxy Note Fan Edition efter omfattende ekstrakontrol, men det er Galaxy S8-telefonerne, som sammen med produktionen af hukommelseschips leverer Samsungs store overskud. Arkivfoto: Jeon Heon-Kyun, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN

Selv om det kun er ni måneder siden, at hele verden talte om eksploderende telefoner og stadig mere groteske forsøg på at redde situationen, har den sydkoreanske elektronikgigant Samsung effektivt lagt sin værste krise i graven og præsterer nu sit bedste regnskab nogen sinde, hvor pengene strømmer ind til konglomeratet.

Omsætningen er steget 18 procent på et år til 60 billioner won (339 milliarder kroner), mens overskuddet for de tre måneder til og med juni lander på hele 14 billioner won, svarende til 79,1 milliarder kroner - langt højere end de forventede 13 billioner won, som analytikerne havde forventet.

Gik ned med et brag

Det er frem for alt rollen som verdens største producent af computerchips, der kommer Samsung til gode, men også et overraskende godt salg af den nye toptelefon, Galaxy S8, bidrager solidt til festen.

I efteråret 2016 bragede den omstridte Galaxy Note 7-telefon bogstaveligt igennem verden over. Overophedede og eksploderende batterier skabte kaos, og flyselskaber forbød kunder at tage telefonen med om bord - selv i slukket tilstand. Samsung måtte til sidst, hårdt presset, trække samtlige 2,5 millioner telefoner tilbage og tage et smæk på omkring 5,4 milliarder dollar eller 36 milliarder kroner.

Galaxy S8-telefonerne skal stive Samsungs ry af og genvinde det tabte terræn fra Apple, som til efteråret ventes klar med iPhone 8, der markerer tiåret for den første iPhone i 2007. Samsung-regnskabet for april-juni, der endnu kun er foreløbigt, inden det endelige følger om kort tid, er det første fulde kvartal med virkningerne af Galaxy S8-salget.

Samsung kan slå Apples overskud

Samtidig afspejler det, at priserne på hukommelseschips, som både anvendes i mobiltelefoner og computere, er steget, næsten fordoblet, og da Samsung samtidig har formået at skære sine produktionsomkostninger ned, lander regnskabet godt - så godt, at Samsung ventes at få et større overskud end Apple, der ellers er berømt for sin Joakim von And-pengetank. Foråret er dog traditionelt Apples svageste kvartal, fordi mange venter på den næste iPhone-præsentation til efteråret.

Hvordan Samsungs omsætning og overskud er fordelt på de enkelte divisioner, offentliggøres først med det endelige kvartalsregnskab sidst i juli, men analytikere anslår over for nyhedsbureauet Bloomberg, at de 7,5 billioner won kommer fra chipssalget.

Samsungs hidtil bedste regnskab er fra 3. kvartal 2013, hvor overskuddet lød på 10,2 billioner won.

Samsung meddelte i denne uge, at selskabet vil investere 18,6 milliarder dollar i at udvide sin føring på hukommelseschips og produktionen af skærme, og en ny Galaxy Note 8-telefon er snart klar til lancering.

Samsung-aktien er i år steget med 30 procent og nærmer sig det højeste niveau nogen sinde.