Samsung køber sig ind i Sharp

Den pressede japanske TV-producent får nu en af sine værste konkurrenter som medejer.

Sharp, som er hjemmehørende i Japan, er især kendt for sine store TV-skærme som Aquos-serien. Arkivfoto: Yoshikazu Tsuno, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største mobilproducent og Danmarks største TV-sælger, Samsung, har købt sig ind i sin japanske konkurrent Sharp.

Samsung overtager med en investering på 10,3 milliarder yen (631,5 millioner kroner) tre procents ejerandel af Sharp. Sharp har længe søgt efter investorer, alternativt nye ejere. Den japanske TV-producent, som især leverer skærme i de helt store størrelser, kæmper med dårlig økonomi - et fænomen, som plager alle japanske elektronikselskaber, heriblandt Sony, især fordi den japanske yen ligger i så høj kurs, at japanske varer bliver meget dyrere i udlandet.

En god hjælp til Sharp

Sharp står bag Aquo-TV-serien men er blevet presset af den hårde konkurrence på netop TV-markedet, hvor især Samsung på kort tid har opnået en betragtelig størrelse.

Sharp vil nu som led i aftalen levere store TV-skærme og samtidig udvide aftalen om mindre LCD-skærme til mobiltelefoner med Samsung.

Analytikere ser Samsungs investering som et godt skub fremad for Sharp i kampen om igen at komme ovenpå. De to vil kunne samarbejde og dermed spare omkostninger.

Gigantisk underskud på vej

Sharp har tidligere meldt ud, at selskabet forventer et tab på 450 milliarder yen (27,7 milliarder kroner) for regnskabsåret, som rinder ud 31. marts 2013. Derfor er det allerede meldt ud, at 5.000 stillinger - lige under 10 procent af den samlede arbejdsstyrke - skal forsvinde.

Sidste år solgte Sharp omkring ti procent af ejerandelen til det taiwanske Hon Hai for 4,5 milliarder kroner.

Sharp har hjemsted i Osaka i Japan og har LCD-fabrikker i Kameyama og Sakai.