Samsung klar til at betale kvart milliard

Sagen mellem Samsung og Apple om kopiering af design er nu genoptaget, og fronterne er trukket hårdt op.

Foto: Stringer. Det er de samme hovedpersoner bag såvel dommerskranke som på advokatstole, der nu mødes i omkampen mellem Samsung og Apple. Her en tegning fra retssagen i december 2012 med dommer Lucy Koh og - stående - Apples advokat Harold McElhinney. Illustration: Vicki Behringer, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Det store slagsmål mellem verdens største mobilproducenter fortsætter for åbent tæppe, og der står milliarder af kroner på højkant.

Sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple mødtes onsdag til første runde i omkampen, hvor Samsung med næb og kløer kæmper for at få bragt milliarderstatningen ned i et betydeligt lavere leje.

Apples advokat, Harold McElhinny, kræver, at Samsung betaler 379,8 millioner dollars for at have krænket fem patenter, som Apple ejer rettigheden til og anvender i sin iPhone. Samsungs advokat, William Price, mener omvendt kun, at de er 52,7 millioner dollars eller 292 millioner kroner værd.

Bøden kan også stige

Samsung blev sidste år - efter en lang og spektakulær retssag - dømt til at betale 1,05 milliarder dollars i erstatning til Apple for at have ladet sig inspirere lidt for kraftigt af Apples telefoner og tavle-PCer til 28 Samsung-produkter. I marts i år meddelte sagens dommer, Lucy Koh fra retten i San José i Californien på den amerikanske vestkyst, dog, at grundlaget for gigantbøden var forkert. Hun satte derfor lige under halvdelen af beløbet - 410,5 millioner dollars - som ramme for en ny sag.

Den begyndte onsdag. Samsung kæmper for at få beløbet bragt ned, men risikoen består for, at det kan sættes op.

Ifølge Apple har Samsung solgt 10,7 millioner telefoner, som krænker Apples rettigheder. Det skal have indbragt Samsung 3,5 milliarder dollars i omsætning

Retssagen fortsætter i de kommende dage, indtil den otte mand store jury skal træffe sin afgørelse.

Samsung har netop øget sit forspring til Apple yderligere på mobilmarkedet, hvor Samsung siden begyndelsen af 2012 har været verdens største producent.