Samsung godkendte selv brandbatteriet

Selvom der findes 26 certificerede laboratorier i verden til at teste mobiltelefoners batterier, valgte Samsung at bruge sit eget til Galaxy Note 7-telefonen, der har selvantændt ved flere tilfælde. Eksperter er uenige om, hvorvidt det er problematisk.

A Samsung Note 7 handset is pictured next to its charred battery after catching fire during a test at the Applied Energy Hub battery laboratory in Singapore October 5, 2016. REUTERS/Edgar Su TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: EDGAR SU

For at sælge mobiltelefoner gennem de største amerikanske teleselskaber som AT&T, Verizon og T-Mobile, skal telefonens batteri være testet på ét af 26 certificerede laboratorier, der er spredt udover USA og Asien. Men blandt de 26 er Samsungs eget laboratorium i Sydkorea, og det var her, at batteriet på den skandaleombruste Samsung Galaxy Note 7 blev testet. Det skriver The Wall Street Journal.

At Samsung selv har testet batteriet på sin egen telefon står i kontrast til eksempelvis Apple, der bruger uafhængige laboratorier. Faktisk er Samsung den eneste producent, der selv har faciliteter til at teste og godkende mobilbatterier, fortæller The Wireless Association – også kendt som CTIA – til The Wall Street Journal. Men ifølge Jason Howard, der er formand for den arbejdsgruppe fra Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), der har udarbejdet rammerne, som de 26 laboratorier tester batterierne efter, er det ikke nødvendigvis problematisk.

»På overfladen kan det måske gøre folk nervøse, at et firma selv certificerer batterierne, men det er almindeligt på en del områder,« siger Jason Howard, og bakkes op af John Copeland, der tidligere har arbejdet i et lignende laboratorium, der var ejet af Motorola. Han peger på, at producenterne er meget bekymret for, om forretningshemmeligheder slipper ud, at processen kan gå hurtigere med et internt laboratorium og at kontrolbesøg fra CTIA er nok til at undgå interessekonflikter.

Men Eddie Forouzan, der er medlem af den IEEE-komité, der har udviklet standardrammerne for mobilbatterier, er ikke enig. Han mener, at der netop kan opstå modstridende interesser, når telefonproducenterne selv skal være garanter for sikkerheden. Overfor The Wall Street Journal ville Samsung dog ikke oplyse, om de mange problemer med batteriet på Galaxy Note 7 får dem til at teste telefonerne på et andet laboratorium fremover.

I starten af 00’erne voksede en underskov af ukurante batteriproducenter frem, men siden CTIA og IEEE i 2005 skabte et fast program for test af batterierne, har antallet af tilfælde med batterier, der udgør en sikkerhedsrisiko, været drastisk faldende. Siden Samsung Galaxy Note 7 blev sat til salg i august, har der dog mindst være 92 rapporteret tilfælde af batterier, der overopheder og selvantænder.

Syv af de 26 laboratorier, der er certificerede til at teste mobiltelefonernes batterier, er placeret i USA. 10 er beliggende i Kina, seks i Taiwan, to i Sydkorea – hvoraf Samsungs er det ene – mens Singapore er placeringen for det sidste laboratorium. Europa har således ingen certificerede laboratorier, men foruden Apple er alle hele top fem over de bedst sælgende mobilproducenter i 2016 også asiatiske.