Samsung dropper Hjem-knappen på ny toptelefon

Skærmen vil fylde hele forsiden af den kommende Galaxy S8-toptelefon, som muligvis - på grund af ekstra grundig kontrol - bliver forsinket til april.

Samsungs storsælgende Galaxy S7 og S7 Edge har (her hvide) kanter på forsiden rundt om selve den trykfølsomme den af skærmen. De forsvinder i den nye Galaxy S8, som kommer til foråret, og som skal rejse Samsung igen oven på efterårets batteriskandale. Arkivfoto: Jung Yeon-Je, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mobilgiganten Samsung knokler for at komme stærkt tilbage oven på efterårets batteriskandale og tilbagetrækningen af 2,5 millioner toptelefoner. Den nye toptelefon, Galaxy S8, som ventes til marts - måske april - vil være uden fysisk Hjem-knap, så skærmen fylder hele forsiden af telefonen, altså uden nogen kanter.

Samsung, der er verdens største mobilproducent, sætter alt ind på at skabe en ny salgssuces, når Galaxy S8 skal efterfølge Galaxy S7, der er blevet en storsællert og tilsyneladende ikke er blevet påvirket af balladen med Galaxy Note 7, som lige nåede at få flotte anmeldelser, inden rapporter om overophedede og eksploderende batteriet begyndte at rulle ind. Samsung endte til sidst med at tilbagekalde alle telefonerne og tage et tab på over seks milliarder dollars.

Væk med knappen - og kamera i skærmen

Galaxy S8 ville normalt være klar til verdens største mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona til marts, men ekstra grundig aftestning kan forsinke den til april, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Den vil få en skærm, der går helt ud til kanterne og dermed en virtuel trykknap nederst på skærmen i stedet for en fysisk knap. Det har f.eks. Sonys nye Xperia-telefoner også, ligesom Apple med iPhone 7 skiftede til en trykfølsom Hjem-knap, som vibrerer, når man trykker på den, i stedet for at klikke. Derved vil også Samsungs fingeraftrykslæser blive integreret i skærmen, som også ventes at få ultra-HD- eller 4K-opløsning og dermed kunne sætte skub i VR-verdenen med den virtuelle virkelighed, hvor Samsung allerede har sine Gear VR-briller klar.

Når den sorte ramme, som de fleste telefoner stadig har neden under glasset, forsvinder, vil også frontkameraet blive integreret i skærmen.

Til gengæld ventes planen om dobbeltkamera, sådan som f.eks. Huawei og Apple tilbyder, at blive droppet i Galaxy S8 på grund af omkostningerne.

Galaxy S8 vil blive premieren på en ny digital assistent fra Samsung, som kan sende SMSer, ringe op og tage imod kalenderændringer. Samsung har lovet, at den nye assistent bliver »betydeligt anderledes« end dem, der kendes fra alle andre mobilmærker.

Opdatering skal gøre Galaxy Note 7-telefoner ubrugelige

Samsung vil nu forsøge at sætte alle Galaxy Note 7-telefoner, som stadig ikke er afleveret, ud af drift. Det skal ske gennem en softwareopdatering, som bliver sendt ud i USA midt i december. Den vil gøre det umuligt derefter at oplade telefonerne og bruge dem som telefoner, så de i praksis er ubrugelige.

Samsung har gjort op, at lidt over 93 procent af alle de Galaxy Note 7-telefoner, som var blevet solgt i USA, nu er afleveret til destruktion. Telefonerne må ikke tages med om bord på fly i USA, heller ikke i bagagen, af frygt for, at de bryder i brand.

Samsungs hovedkonkurrent, Apple, slås også med batteriproblemer. De kinesiske forbrugermyndigheder har registreret, at mindst otte iPhone 6- og 6S-telefoner er brudt i brand. Apple mener dog, at det skyldes, at telefonerne er blevet behandlet forkert eller for hårdt. Desuden slukker mange iPhone-telefoner pludselig, selv om der ifølge batterimåleren er rigeligt med strøm på telefonen.

Ny telefon var brugt - den går ikke

Derfor skal batterier på iPhone 6S-telefoner, produceret mellem september og oktober 2015, skiftes ud. Men i sidste uge er endte Apple, at problemet er større og rammer flere. Oveni er der på iPhone 6 Plus-telefoner problemer med multitouchkmappen - ifølge Apple, fordi man har tabt telefonen gentagne gange. Det vil derfor koste en dansker 1.342,25 kroner at få den repareret hos Apple.

Apple tabte 9. december en sag mod en dansk iPhone-ejer, som havde krævet sine penge tilbage, efter at han opdagede, at den telefon, han fik i stedet for sin egen fejlbehæftede, bestod af både nye og brugte dele. Apple kaldte den en ny iPhone, men Retten i Glostrup slog fast, at det var den ikke, og at iPhone-ejeren derfor skulle have sine penge samt renter retur.

Det var Apple, der havde lagt sag an mod iPhone-ejeren, fordi han nægtede at droppe sit krav om pengene tilbage. Han havde allerede fået opbakning i Forbrugerklagenævnet.