Samsung betaler milliardbeløb til Apple

Mobilgiganternes slagsmål er dog ikke slut, og Samsung forbeholder sig retten til at kræve pengene retur.

Foto: KIM HONG-JI. Hvem er hvem? Samsungs telefoner (til venstre) og Apples (til højre) er fortsat i fokus i en omfattende retssag, hvor Samsung nu - måske foreløbig - betaler en milliarderstatning til Apple. Arkivfoto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Samsung har indvilliget i at betale 3,2 milliarder kroner til sin ærkerival Apple som følge af et længerevarende juridisk slagsmål.

Af papirer, som begge selskaber har fremsendt til en domstol i Californien, fremgår det, at de to mobilgiganter er blevet enige om den interne afregning, skriver britiske BBC. Samsung betaler senest ti dage efter at have modtaget opkrævningen fra Apple men forbeholder sig dog retten til at kræve pengene tilbage, hvis sagen udvikler sig yderligere.

Den er et resultat af en strid, som begyndte i 2011, da Apple anklagede Samsung for at bruge patenteret teknologi, som Apple ejer rettighederne til, uden at betale for det.

Ikke endeligt afgjort

Men dermed slutter den spektakulære sag ikke. En domstol skal i 2016 afgøre, om Apple er berettiget til mere i erstatning. Afregningen er nemlig en del af den sag, hvori Samsung i 2012 blev dømt til at betale en milliard dollars eller næsten syv milliarder kroner for at have ladet sig inspirere lidt for meget af Apples design. Erstatningen blev siden sat ned til 930 millioner dollars, og efterfølgende blev beløbet splittet i to dele, nemlig 548 millioner dollars for patenterne og 382 millioner dollars for designet.

Den sidste del kommer for retten i 2016. Det amerikanske patent- og varemærkekontor er i øjeblikket ved at undersøge nogle af de patenter, som Apple bragte frem i retten. Patentmyndighederne har allerede kendt patentet på at tilføre smartphonetelefoner funktionen, hvor man sætter to fingre på skærmen og spreder dem for at zoome ind, for ugyldigt - en beslutning, som Apple har appelleret.

Sydkoreanske Samsung er verdens største mobilproducent, mens amerikanske Apple ligger som nummer to, dog en god bid vej fra førerpositioneen.