Samsung-arving får fem års fængsel i præsidentskandale

Domstol i Seoul har dømt elektronikgigantens kronprins fem års fængsel i sag om korruption og efterlader Samsung i et vakuum uden øverste ledelse.

Foto: POOL

En af Sydkoreas allerstørste virksomheder, kæmpekonglomeratet Samsung, står nu helt uden øverste chef, efter at topchef Jay Y. Lee ved en domstol i hovedstaden Seoul fredag morgen, dansk tid, blev idømt fem års fængsel for at have deltaget i en betændt bestikkelsessag, som i forvejen har kostet landets præsident sin post.

Den 49-årige Jay Y. Lee - eller Lee Jae-yong, som han hedder på koreansk - er Samsungs faktiske topchef. Han har stået i spidsen for kæmpekoncernen, siden faderen, Lee Kun-hee, i 2014 blev ramt af et hjerteanfald.

Bestikkelse skulle skaffe præsidentens opbakning

Jay Y. Lee, som har siddet i varetægtsfængsel siden februar, har afvist at have gjort noget ulovligt. Anklagerne havde krævet 12 års fængsel i sagen, hvor Lee har været anklaget for at have betalt i alt 43 milliarder won eller 254 millioner kroner til den i marts afsatte præsident Park Geun-hyes veninde, Choi Soon-sil, for gennem hende at få indflydelse på præsidentens beslutninger. Det var Choi Soon-sils datter, der blev anholdt i Danmark og kæmpede imod at blive udvist til Sydkorea, hvilket dog til sidst skete.

De fem års fængsel til Jay Y. Lee vil blive appelleret til Sydkoreas højesteret, siger hans advokat, Song Wu-cheol.

»Vi er sikre på, at afgørelsen vil blive ændret,« sagde han efter dommen.

De fem års fængsel er en af de hidtil hårdeste straffe, som har været givet til en sydkoreansk erhvervsmand. Jay Y. Lees far, Lee Kun-hee, var i 2009 selv involveret i en korruptionssag, hvor han stod til syv års fængsel og en milliardbøde oveni, indtil den daværelse præsident, Lee Myung-bak, fik brug for ham til at skaffe vinter-OL i 2018 til Sydkorea og derfor benådede ham.

Samsung uden reel ledelse

Sagen har rystet Sydkorea og rejst mange spørgsmål om kulturen i landets erhvervsliv, og den har delvis lammet Samsung-koncernen, som er verdens største mobil-, TV- og chipproducent men også driver bl.a. hospitaler, hoteller, forsikringsvirksomhed og skibsværft.

»Der er ingen, der lige nu kan træffe beslutninger om koncernspørgsmål,« sagde en kilde torsdag til nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere har det magtfulde koncernstrategikontor, som internt går under øgenavnet »kontroltårnet«, sikret, at de store beslutninger tages, når der skal købes op eller sælges. Kontroltårnet har også sikret støtte til de dele af koncernen, som stod svagt. Men strategikontoret blev nedlagt i februar som led i oprydningen efter skandalen, og det ugentlige direktørmøde mellem alle koncernens virksomheder blev aflyst. Derfor er der lige nu ingen central koordinering, siger kilderne.

Mest tid på Samsung Electronics

Alene Samsung Electronics købte i 2016 seks selskaber op, heriblandt den amerikanske producent af bil- og lydteknologi Harman for otte milliarder dollars eller 54,7 milliarder kroner - det hidtil største Samsung-opkøb. Harman købte i 2015 danske Bang & Olufsens afdeling for luksuslydsystemer til biler for lige omkring en milliard kroner.

Jay Y. Lee har brugt det meste af sin tid på Samsung Electronics, som står bag alle gigantens elektronikprodukter. Samsung Electronics præsenterede onsdag i denne uge sin nye toptelefon, Galaxy Note 8, og gør klar til næste uges åbning af Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin.

Hvis den forhenværende præsident bliver kendt skyldig, kan hun potentielt stå over for en dom på 10 år i fængsel. Park blev Sydkoreas første demokratisk valgte leder, som blev afsat fra sit embede uden valg.