Samsung afslører to nye kæmpe telefoner og mobilbetaling

Galaxy S6 Edge Plus og Galaxy Note 5 blev præsenteret flere uger tidligere end planlagt for at stjæle rampelyset - og kunderne - fra ærkerivalen Apple.

Sådan ser den nye Galaxy S6 Edge Plus med skærm ud over kanten (til højre) og Galaxy Note 5 med udtrækkelig pen ud. Den er 5,7 tommer stor mod forgængerens 5,1 tommer. Foto: Dom Emmert, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobilgiganten Samsung er klar med det nyeste skyts i krigen mod ærkerivalen Apple: En opdateret og større udgave af den roste Galaxy S6 med tilnavnet Edge Plus og en ny Galaxy Note 5 skal sammen med mobilbetaling trække sejren i hus, når de allerede senere i denne måned kommer til salg i butikkerne - flere uger før Apple ventes at stå klar med sin nye iPhone 6S.

De 5,7 tommer store Galaxy S6 Edge Plus og Galaxy Note 5 blev torsdag aften præsenteret af den sydkoreanske mobilgigant, der er verdens største mobilproducent. Begge telefoner vil være til salg fra 21. august i USA og Canada og fra 4. september også i Danmark til en pris på 7.000 kroner og opefter, afhængig af om der er 32 eller 64 gigabyte lagerplads.

Allerede 20. august får Samsung Pay premiere i hjemlandet Sydkorea, og 28. september rulles mobilbetalingssystemet ud i USA. Det skal konkurrere med Apple Pay, men modsat Apples løsning fungerer Samsung Pay med samtlige magnetkortlæsere i butikker og restauranter, uden at der skal ekstraudstyr til. Derfor forventer Samsung at få hurtigere og bedre fat i mobilbetalingsmarkedet, end Apple har fået. Desuden tager Samsung - modsat Apple - ikke gebyr fra banker og kreditkortselskaber, når man bruger mobilbetalingen, der senere - uden at Samsung nævner datoer - rulles ud i Storbritannien, Spanien og Kina.

Samsungs hidtidige toptelefoner, Galaxy S6 Galaxy S6 Edge med skærm også på kanten af telefonen, har ikke levet op til Samsungs forventninger til salget, blandt andet fordi Samsung ikke kunne levere telefoner i det tempo, som de blev solgt, siden de blev lanceret i april 2015. Derfor har sydkoreanerne fremrykket premieren på de nye telefoner, så de når at finde plads på både butikshylder og i folks lommer, inden Apple midt i september indtager scenen med en opdateret iPhone-telefon, hvilket traditionelt plejer at tage al opmærksomhed i en periode.

I begyndelsen af september holdes Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin, men for ikke at drukne i andre lanceringer har Samsung fremrykket sine nye telefoner med omkring en måned.

Begge nye toptelefoner har en kæmpe skærm på 6,7 tommer svarende til 14,5 centimeter. De nuværende S6-modeller har skærme på 5,1 tommer. Både S6 Edge Plus og Note 5 bruger nyeste udgave af mobilstyresystemet Android, 5.1 kaldet Lollipop. S6 Edge Plus vil kunne oplades en time hurtigere end forgængerne, selv om batteriet er større, ved hjælp af trådløse opladere.

Blandt fornyelserne er muligheden for at kunne sende direkte optagelser ud via Googles netfilmtjeneste YouTube gennem et nyt program, Live Broadcast. Lyden bliver forbedret ved hjælp af software, som øger lyden, og hardware, der nedbringer støj og andre forstyrrelser i baggrunden.

Begge telefoner har ottekernet processor og fire gigabyte RAM-arbejdshukommelse. Skærmen er en Quad HD Super Amoled. Frontkameraet har en opløsning på fem megapixler, kameraet på bagsiden på 16 megapixler. Batteriet kan ikke længere skiftes ud, og det er heller ikke muligt at udvide lagerpladsen. Telefonerne kommer med enten 32 eller 64 gigabyte plads.

Samsung mistede i 2. kvartal mere end tre procentpoints af det globale smartphonemarked. Apple havde omvendt succes med sit iPhone-salg, hvor 47,5 millioner nye og ældre iPhones fik ny ejer, ligesom Huawei, Lenovo og ligeledes kinesiske Xiaomi vandt frem. Samsung sad på 21,7 procent af smartphonemarkedet, Apple på 14,1 procent, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. Samsungs overskud faldt i 2. kvartal med 38 procent, om end koncernen på ingen måde lider økonomisk nød af den grund. Overskuddet på mobilområdet er dog nu mindre end halvdelen af, hvad det var for to år siden, i 2013, da det lå på sit højeste.