Samsung ændrer mobilstrategi efter kæmpe fald

Verdens største mobilproducent Samsung mistede over 60 procent af sit overskud efter hård konkurrence og vil nu styrke indsatsen i mellemprislejet.

Mobilgiganten Samsungs overskud faldt med over 60 procent, fordi mobilsalget går tilbage. Arkivfoto: Kim Hong-ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrencen blandt mobilkæmperne er nu så hård, at verdens største mobilproducent, sydkoreanske Samsung, i juli-september fik det laveste overskud i mere end to år. 60,1 procent faldt overskuddet med, og nu vil Samsung gå i køddet på sine konkurrenter på markedet for mobiltelefoner i mellemprisklassen.

Det er både ærkerivalen Apples nylancerede iPhone 6-telefoner og billigere kinesiske mobiltelefoner, som presser Samsung. Samsung selv havde varslet om faldet på forhånd. Overskuddet i 3. kvartal landede på 4,1 billioner won eller 22,8 milliarder kroner, så giganten er ikke i pengenød, men Samsungs markedsandel af smartphonesalget er nu faldet til 24,7 procent mod 35 procent for et år siden.

LG leverede rekordresultat

Onsdag kunne Samsungs sydkoreanske konkurrent, LG Electronics, omvendt fremlægge et rekordsalg, hvor mobildelen står for det meste af væksten. LG leverede 16,8 millioner telefoner, 39 procent flere end for et år siden, og driftsresultatet på 163,16 millioner dollars var det bedste i fem år - selv om det har været op ad bakke for LG i en tid.

Overskuddet i Samsungs mobildivision, som i 2012 og 2013 var drivkraften i Samsungs fremgang, faldt til 1,75 billioner won (9,7 milliarder kroner) mod 6,70 billioner sidste år på samme tid, og det er det svageste resultat siden 2. kvartal 2011. Smartphonesalget faldt ifølge analytikere til 79,2 millioner styk mod 88,4 millioner sidste år. Det er fortsat mere end dobbelt så stort som Apple, der i 3. kvartal afskibede 39,3 millioner smartphonetelefoner.

Samsung har ikke lanceret nye telefoner i juli-september, modsat Apple, der i september kom med de to nye iPhone 6-telefoner.

Ændrer nu strategi

Det var tredje kvartal i træk med tilbagegang, men Samsung er fortsat ubestridt størst i mobilverdenen. Det er kinesiske Lenovo, som er verdens største PC-producent, og ligeledes kinesiske Xiaomi, der primært arbejder i Kina, som presser Samsung nedefra ved at få stadig bedre fat på markedet for de billige telefoner.

»Markedet for telefoner i mellemprisklassen ned mod lavprisklassen vokser hurtigt, og vi planlægger at svare aktivt, så vi kan få udbytte af den vækst,« sagde Samsung-direktør Kim Hyun-joon ved fremlæggelsen af regnskabet i den sydkoreanske hovedstad Seoul torsdag morgen dansk tid.

Giganten forventer, at det forestående julesalg af især fladskærmsfjernsyn og hukommelseschips vil rette pænt op på de kedelige regnskabstal for i år, om end Samsung fortsat står til at få sit dårligste regnskab i mange år. Også salget af de dyrere telefoner, med flagskibet Galaxy Note 4, ventes at nyde godt af julesalget.