Sampension rådede alvorligt syge kunder til at ændre dækning: Dømt til at betale erstatning

Sampension brød reglerne for god skik, da pensionsselskabet anbefalede kunder med livstruende sygdomme at ændre dækning. Nu skal Sampension betale livslang erstatning til de efterladte. Flere kunder kan have krav på erstatning, og de skal henvende sig hurtigt.

Sampensions hovedkontor på Tuborg Havnevej i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For dårlig kommunikation fra pensionsselskabet Sampension koster nu selskabet en dom om at betale erstatning til en række kunders efterladte. Flere står til at modtage over 100.000 kr. i engangsudbetaling samt en månedlig udbetaling på godt 4.000 kr. resten af livet.

Det er netop afgjort af Retten i Lyngby, efter Forbrugerombudsmanden havde anlagt en sag mod pensionsselskabet på baggrund af nogle omstridte breve fra 2009.

Mange pensionskunder modtog i sin tid det pågældende brev fra Sampension. I brevet fortalte Sampension om selskabets nye pensionsordning »3 i 1 Livspension«, og i brevet stod blandt andet »Vi synes, du skal vælge 3 i 1 Livspension« og »Sampension anbefaler dig ud fra en samlet vurdering at vælge den nye ordning«.

Tre af de kunder, som modtog brevet med anbefalingen, led allerede på daværende tidspunkt af en livstruende sygdom. Og det blev fatalt for dem at sige ja til anbefalingen.

Ændringen af pensionsordningen medførte nemlig samtidig, at en livslang udbetaling til kundernes ægtefæller - en såkaldt ægtefællepension - bortfaldt. Og da kunderne efterfølgende døde af den kritiske sygdom, stod de efterladte ægtefæller nu uden en livslang udbetaling fra ægtefællepensionen.

Dette havde Sampension ikke gjort tilstrækkeligt opmærksom på, har Retten i Lyngby slået fast.

Samtlige tre dommere i Retten i Lyngby fandt, at Sampension havde handlet i strid med god skik, fordi brevet indeholdt en anbefaling til kunden, uden at der var foretaget en vurdering af kundens individuelle forhold. Desuden var det i strid med god skik, at Sampension ikke som noget af det første i brevet oplyste, at skiftet til den anbefalede pensionsordning medførte, at ægtefællepensionen bortfaldt.

Sampension har meddelt Forbrugerombudsmanden, at Sampension per kulance vil sikre, at de efterlevende ægtefæller eller boet efter ægtefællen til de tre nu afdøde kunder modtager ægtefællepension, som om de tre kunder havde beholdt deres dækning med ægtefællepension.

Den ene kundes efterladte vil modtage 876 kr. hver måned resten af sit liv samt et engangsbeløb på 52.560 kr. for den periode, hvor den efterladte ikke har fået udbetalt den løbende udbetaling. Den anden kundes efterladte vil modtage 4.000 kr. hver måned resten af sit liv samt et engangsbeløb på 164.000 kr., mens den tredje kundes efterladte vil modtage 4.772 kr. hver måned resten af sit liv samt et engangsbeløb på 181.336 kr.

Dertil kommer, at Sampension på baggrund af sagen har kontaktet yderligere 54 kunder, som var i en lignende situation. De er tilbudt at tilkøbe ægtefællepension gebyrfrit uden at skulle afgive helbredsoplysninger.

Men dommen kan have betydning for endnu flere Sampension-kunder, siger Forbrugerombudsmanden. Og de skal i så fald handle hurtigt. Andre kunder eller ægtefæller til kunder i Sampension, som er i samme situation som kunden i dommen, skal henvende sig til Sampension senest den 1. marts 2017. Ellers vil deres eventuelle krav blive forældet.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen forventer, at dommen er med til at sikre, at pensionsselskaberne generelt i fremtiden er mere grundige i deres kommunikation til kunderne.

»Dommen er vigtig, fordi den slår fast, at pensionsselskaberne skal være påpasselige med, hvordan de skriver til os. Pensionsordninger er komplicerede produkter. Vi skal som forbrugere kunne have tillid til selskabernes anbefalinger, og vi skal kunne stole på, at væsentlige ændringer oplyses tydeligt og fremtrædende,« siger Christina Toftegaard Nielsen.