Sammenbrud i europæisk klimapolitik

Det var knald eller fald for europæisk klimapolitik, da Europa-Parlamentet i dag stemte imod en redning af det europæiske CO2-kvotesystem.

Den danske klimakommissær Connie Hedegaard har kæmpet hårdt for et forslag, der skal bringe det europæiske CO2-kvotesystem på ret køl. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIEN PIRLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dramaet var stort til det sidste, men lige lidt hjalp det for Europas grønne fløj med klimakommissær Connie Hedegaard i spidsen. Europa-Parlamentet har lige stemt "nej" til et afgørende forslag, der skulle gøre det dyrere at forurene klimaet i Europa.

19 stemmer delte i dag "ja" og "nej"-sigerne, men europaparlamentarikerne endte i dag med at vende tommelfingeren ned til forslaget om at pille 900 mio. CO2-kvoter ud af systemet og putte dem ind igen tættere på 2020, såkaldt 'backloading'.

I dag er CO2-kvotesystemet tæt på sammenbrud med en kvotepris på fire euro (den forventede pris var 30 euro), og iagttagere anså derfor et indgreb for afgørende, hvis man ville undgå et sammenbrud.

- Nu gælder det om at have is i maven. Markederne skal vide, at ingen sætter spørgsmålstegn ved vores CO2-målsætninger, og at vi insisterer på, at Kommissionen kommer med forslag til en reform af kvotesystemet. Ingen har interesse i et totalt kollaps. Det vil kun forringe vores konkurrenceevne og skade fælles løsninger på fælles udfordringer, siger den danske europaparlamentariker Jens Rohde (V), der selv stemte "ja" ved afstemningen.

Rohde understreger, at parlamentet ikke lukkede sagen, men i stedet sendte den tilbage til ny udvalgsbehandling.

- Netop derfor handler det om at have is i maven. Enhver der kalder det for en katastrofe, gør sig skyldig i at gøre det til et profeti, siger Rohde.

Danske virksomheder stod splittet i spørgsmålet. På den ene side talte Dansk Industri (DI) varmt for et 'nej' til backloading, fordi det ifølge organisationen vil går ud over dansk konkurrenceevne.

"Europæisk erhvervsliv er i en meget alvorlig krise på nuværende tidspunkt, og det afgørende er, at vi får erhvervslivet ud af krisen, så vi kan skabe arbejdspladser, vækst og velstand i Europa," siger Tine Roed, direktør i DI, til Berlingske i dag.

På den anden side store en række grønne danske virksomheder som Vestas, Grundfos og Danfoss, som opfordrede europaparlamentarikerne til at stemme "ja" for at sikre langsigtede investeringer i grøn omstilling.

"Kvotehandelssystemet er hjørnestenen i den grønne omstilling i Europa, og vi skal have nogle kvotepriser, der giver et reelt incitament til at investere i grønne teknologier. Med de nuværende lave priser er systemets troværdighed i fare," siger Jørgen Bjelskou, chef for public affairs i pumpeproducenten Grundfos, til Berlingske lørdag.

Klimakommissær Connie Hedegaard har de seneste dage kritiseret organisationen Dansk Industri og resten af den europæiske industri for at modarbejde forslaget om 'backloading' - men lige lidt hjalp det altså.

"Kvoteprisen er blevet så lav, at det ikke driver noget som helst. Det (et nej til dagens afstemning, red.) vil føre til, at de 27 forskellige medlemsstater vil lave hver deres meget forskellige regulering. Det går totalt imod det, der normalt er industriens interesse," sagde klimakommissær Connie Hedegaard til Berlingske lørdag.

De langsigtede konsekvenser afstemningen er svære at spå om - men spørger man den grønne industri i Europa, er der ingen tvivl om, at dette er et alvorligt tilbageslag.