Same procedure as last year, Mr. Smedegaard

Endnu en gang har Maersk Line overrasket positivt, mens Maersk Oil skuffer. Det er en historie, som har gentaget sig i flere kvartaler. Aktien åbner lidt højere.

Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen er tilfreds med koncernens fremgang i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk-regnskabet for tredje kvartal viser på de fleste punkter den samme udvikling som de foregående kvartaler, og det plejer at være en cocktail, der overordnet set behager analytikere og investorer.

Det vigtigste er, at verdens største containerrederi Maersk Line fortsat bliver mere effektivt og derfor tjener flere penge. 

Omkostningerne i Maersk Line er især faldet på grund af optimeringer i rutenetværket, der medfører et lavere brændstofforbrug. Men Maersk Line er også blevet bedre til at fylde sine skibe op, og har øget sine mængder i kvartalet med 10,6 procent.

Selve containermarkedet er dog fortsat præget af overkapacitet, og raterne er derfor lavere end sidste år. Det betyder også en lavere omsætning, men på grund af den bedre effektivitet har Maersk Line alligevel løftet resultatet til 3,1 milliarder kroner i tredje kvartal mod 2,9 milliarder kroner i samme kvartal sidste år. Det var noget bedre end ventet i markedet. 

Også havneforretningen APM Terminals og boreselskabet Maersk Drilling har leveret fremgang og bedre resultater end ventet. Her viste bundlinjerne i tredje kvartal henholdsvis 1,1 milliarder kroner og 0,8 milliarder kroner.

Alt sammen medvirkende til, at A.P. Møller - Mærsk for hele gruppen også leverede en positiv overraskelse med en bundlinje efter skat og minoriteter på 6,4 milliarder kroner i tredje kvartal. I markedet var der ventet 5,8 milliarder kroner, ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Koncernen kan dermed løfte sine samlede forventninger, så årets resultat ses i niveauet 3,5 milliarder dollar, eller omkring 20 milliarder kroner.
 


 

 Men, og der er et men, som faktisk også en en gentagelse af udviklingen de foregående kvartaler. Men vel at mærke en gentagelse, man ikke ønsker. Olieforretningen skuffer igen-igen med såvel overraskende lav produktion som et resultat, der er en halv milliard kroner dårligere end ventet.

Maersk Oil må endda sænke sin prognose for produktionen i år, altså en nedjustering. Det er ikke et ord altid forsigtige A.P. Møller - Mærsk er vant til at bruge. Med andre ord har Maersk Oil end ikke kunnet leve op til den relativt svage prognose, som selskabet kom med i årsregnskabet - den gamle prognose var allerede en skuffelse for markedet.

Når det er sagt, så har A.P. Møller - Mærsk allerede for mange år siden sat gang i sin genopretningsplan for Maersk Oil. For sent, siger kritikerne. Men den er dog iværksat.

Kvartalsregnskabet viser, at der kommer bump på vejen i olieforretningen, der ifølge planerne igen skal nå en produktion på 400.000 tønder om dagen i 2020 - i år ventes produktionen nu kun at lande på 235.000 tønder om dagen.


 
 

Det store hop i produktionen kommer dog først i 2017/2018, når kæmpefelter i Angola, Norge og Storbritannien går i produktion. Indtil da, vil der sikkert komme flere skuffelser fra Maersk Oil.

Men så længe resten af koncernen klarer sig så godt, vil aktiemarkedet nok være tilfreds med: Same procedure as last year, Mr. Smedegaard.

Mærsks B-aktie åbner 1,3 procent højere omkring kurs 54.000.