Samarbejde mellem virksomheder og universiteter er afgørende for dansk innovation - ét sted i landet stikker ud

Erhvervslivet har brug for at samarbejde med de danske universiteter for at fremme ny innovation og nå regeringens klimamål om at reducere CO2-udslippet med 70 pct. inden 2030. Nye beregninger viser, at én region i Danmark ligger klart i front, når det kommer til samarbejde mellem virksomheder og universiteter.

Rektor Per Michael Johansen fra Aalborg Universitet, som er et af de universiteterder har mange samarbejdsaftaler med virksomheder. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samarbejdet mellem erhvervslivet og danske universiteter er afgørende for at fremme dansk innovation, lyder det ofte.

Fra region til region er der dog store forskelle med hensyn til, hvor stor en andel af virksomhederne, der har et samarbejde med et universitet. Det viser beregninger, som Berlingske har foretaget, på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Førende i Danmark er Region Nordjylland, hvor 14 procent af virksomhederne har et samarbejde med et dansk universitet, mens samme tal er 7,5 procent for Region Hovedstaden, der er nummer to på listen.

Samarbejdet kan være afgørende for både virksomheder og forskning.

»Den viden, universiteterne er med til at producere, er essentiel at få ud i erhvervslivet, for den kan være med til at sikre, at virksomhederne kan udvikle nye produkter. Samtidig får forskerne ny viden og nye ideer gennem samarbejdet,« forklarer Mette Fjord Sørensen, der er chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed i Dansk Industri.

Den politiske agenda

Der er tale om en dagsorden, der har været højt placeret på den politiske agenda den seneste tid.

I et debatindlæg i Børsen har uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) for nylig fremført, at der skal »endnu mere gang i samarbejdet mellem forskere og virksomheder«.

»I Danmark investerer vi hvert år 23 milliarder kroner i offentligt finansieret forskning. Den store viden, der bliver skabt til vores institutioner, skal i højere grad omsættes i produkter og ud og leve i virkeligheden til gavn for danskerne, virksomhederne og dansk eksport,« lød det blandt andet i debatindlægget fra de to ministre.

Eksempelvis nævnes regeringens målsætning om, at Danmark inden 2030 skal reducere CO2-udledningen ​med 70 procent, som et af de områder, der er afhængige af samarbejdet mellem det offentlige og det private erhvervsliv.

Beregningerne i den nye undersøgelse er foretaget på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt et repræsentativt udvalg af virksomheder inden for industri, engroshandel, transport, information og kommunikation, finansiering, forsikring og erhvervsservice og øvrige brancher.

Tallene omfatter ikke brancherne detail, turisme, landbrug samt bygge og anlæg.

Per Michael Johansen, rektor for Aalborg Universitet

»Vores erfaring er, at når vi samarbejder med virksomheder omkring praktiske problemstillinger, får vi også ideer med hjem til forskning.«


Selv om hovedstadsområdet i absolutte tal har langt flest aftaler, er det altså i Nordjylland, at den højeste andel af virksomhederne har en aftale med et universitet. Dansk Industri peger blandt andet på Aalborg Universitet som en af årsagerne til dette, idet universitetet ifølge Mette Fjord Sørensen er god til at »banke på døren hos virksomhederne«.

»Virksomhederne vil kun samarbejde der, hvor de har behov for det. Der skal være en sammenhæng mellem forskningen og det, virksomhederne skal bruge ude i virkeligheden,« siger DI-chefen.

Mette Fjord Sørensen henviser til tal, der viser, at antallet af samarbejdsaftaler ikke er stagneret de seneste ti år.

»Vi kan ikke sige, om det skyldes, at der ligger nogle store aftaler, eller om der bare er kommet færre.«

Universiteterne i samfundet

Aalborg Universitet blev grundlagt i 1970erne med det formål at udvikle regionen fra en tung og traditionel industri, forklarer rektor Per Michael Johansen:

»Vores forskere har fra dag ét arbejdet med det omgivende samfund. Vi ser ingen modstrid i at samarbejde med virksomheder og have en forskningsfaglighed. Vores erfaring er, at når vi samarbejder med virksomheder omkring praktiske problemstillinger, får vi også ideer med hjem til forskning.«

Per Michael Johansen fortæller, at 22 procent af universitetets aftaler med virksomheder er i Nordjylland, mens 37 procent er i København. Blandt andet har Aalborg Universitet 400 forskere dedikeret til energiområdet og grøn omstilling, som sammen med IT og digitalisering betegnes som kerneområder.

IT er ligeledes omdrejningspunkt for IT Universitet, som har den laveste andel af samarbejdsaftaler, men ligger solidt placeret, når man sammenligner med basismidler.

»Med IT-Universitetets størrelse for øje synes jeg, antallet af samarbejdsaftaler er passende. ITU blev oprettet for at hjælpe dansk erhvervsliv, så dette er en integreret del af vores DNA. Jeg synes dog også, at der er et stort potentiale, og vi vil arbejde for at få endnu flere samarbejdsaftaler,« siger prorektor Jens Christian Godskesen og tilføjer:

»Vi er placeret i hovedstaden, så de fleste af vores samarbejdsaftaler ligger der med virksomheder og den offentlige sektor.«