Salget foregår i sneglefart

Alt imens en elbil topper salgslisten i Norge, halter Danmark stadig gevaldig bagud. Og det er svært at pege på, hvad der skal sætte gang i udviklingen.

Tallene er lige så nedslående for elbilbranchen, som de plejer at være. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev solgt 53 elbiler i Danmark i august måned.

Tallene er lige så nedslående for elbilbranchen, som de plejer at være. Til gengæld kunne den norske ditto juble tidligere på måneden, da salgstallene for september blev offentliggjort. De viste, at den suverænt mest solgte bil er en rendyrket elbil. Hele 616 eksemplarer blev der solgt af den californiske Tesla Model S.

Ifølge eksperter er det svært at pege på, hvad der skal kickstarte markedet i Danmark, men de satsninger, man ser nu, er et skridt på vejen.

»Vi er absolut på et begynderstadie. Flere standere er et skridt i den rigtige retning, men er det tilstrækkeligt til at få det boom, man har set i Norge? Det er det nok ikke,« siger Esben Larsen, lektor ved DTUs Institut for Elektroteknologi.

Han mener, at en del af forklaringen skal findes i, at de små biler er blevet så billige, at de spænder ben for de elbiler i samme klasse, der typisk koster det dobbelte af benzinmodellen.

Harry Lahrmann, lektor ved Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet, mener, at elbilen vil få svært ved at vinde danskernes hjerter med den infrastrukturløsning, der er i dag, hvor bilerne skal lades op. En operation, der i bedste fald tager mellem 20 og 30 minutter.

»Det er svært at sige, hvad der kommer til at ske. Elbilen kan i øjeblikket kun være bil nummer to i en familie, det tror jeg ikke, der kan være nogen tvivl om. Og jeg har svært ved at se, hvordan det kan blive en regulær erstatning for en normal bil,« siger han.

Men det er heller ikke meningen, hvis man spørger administrerende direktør i Clever Lars Bording.

»Det skal på ingen måde være en afløser for den bil, vi kender. Jeg tror, vi vil se, at elbilen går ind og dækker et helt specielt behov. Der er ingen tvivl om, at den ligger til højrebenet som bil nummer to, men den vil faktisk kunne dække rigtig mange danskeres behov,« siger han.

Clever leverer opladningsløsninger til elbiler og har omtrent 130 ladestandere rundt omkring i landet. Et tal, der snart bliver udvidet til 145.

Læs også: "  "